Vesti

Veseli: Ekonomija ima potrebe za novim početkom

Petak, 21.04.2017
Predsednik Skupštine Republike Kosova, Kadri Veseli, naglasio je na ekonomskom forumu albanskih proizvođača, koji se održava danas u Peći da ekonomija ima potrebe za novim početkom, sa strateškom vizijom transformacije. Veseli je rekao da Kosovo, Albanija i Makedonija, aktuelno predstavljaju zemlje sa najvećim brojem nezaposlenih i u pravo u ovim zemljama pojavio se fenomen nedostatka proizvodnih delatnosti.

"Dok koristimo maksimalno strane proizvode, mi veoma malo ili u opšte ne proizvodimo. Istovremeno imamo najveću nezaposlenost u regionu a možda i u Evropi, a istovremeno imamo najveći nedostatak kvalifikovane radne snage na tržištu rada", naglasio je predsednik Veseli.

On je rekao da Kosovo ima potrebe za novim početkom, koji priznaje postignut progres, ali ne priznaje deformacije i degradiranja koja se događaju zbog neznanja ili povezanih grupa birokrata i trgovaca, koji stvaraju nelojalnu konkurenciju do monopola. Veseli je rekao da Kosovo ima izuzetnu potrebu za stratešku viziju transformacije.

"Ova situacija treba brzo da se promeni i zemlja da se transformiše. Kosovo, država sa ekonomskom proizvodnjom. Prelazak iz zemlje supermarketa u zemlju fabrika. Iz zemlje malih farmera, koji teško preživljavaju, u zemlju koja konkuriše na stranim tržištima sa svojim poljoprivrednim proizvodima. Iz zemlje, gde ekonomski rast dolazi od javnih investicija u zemlju gde razvoj izvire iz privatnog, proizvodnog i rudničkog sektora. Gde mladih preuzimaju svoje odgovornosti, ne samo da pronađu posao, već da budu spremni da stvore radna mesta", naglasio je predsednik Skupštine, dodajući da ekonomske, fiskalne i poreske politike treba da budu na usluzi razvoja domaće, proizvodne, obrađivačke ekonomije i sa prioritetom promovisanja i plasiranja na naše tržište i šire.


Veseli je rekao da je potreba za saradnjom sa regionalnim tržištima strateška neophodnost, kao uzajamni interes i regionalna prednost. U odnosu na ekonomsku saradnju Kosovo - Albanija, on je rekao da ista treba da se nastavi sa delima a ne sa rečima.

Neshvatljiva oklevanja, uzajamne birokratske prepreke, ne sprovođenje u praksi sporazuma između dve zemlje su evidentne i to ne može da se prikrije sa zajedničkim organizovanjima dveju vlada i retorikom nacionalnog bratstva.

"Trgovačke razmene treba da budu višestruke između Kosova i Albanije. Poslovno partnerstvo Kosovo - Albanija je dobra mogućnost za izgradnju snažnih kompanija, koje bi povećale izvoznu snagu naših zemalja. Ekonomski razvoj je jedini put za prelazak iz društva koje izvozi vani ljude i novac u društvo koje izvozi svoje proizvode, inovativne ideje i primer države koja funkcioniše", rekao je Veseli.

"Ekonomski razvoj je ispunjavanje slobode i državno jačanje. To je najveća usluga koju mi možemo da učinimo našoj naciji. Samo sa ispunjavanjem ove usluge imaćemo razloge da osećamo sebe stvarnim patriotima", naglasio je čelnik Skupštine Veseli.

 

 

Veseli: Ekonomia ka nevojë për një fillim të ri Veseli: Ekonomia ka nevojë për një fillim të ri Veseli: Ekonomia ka nevojë për një fillim të ri Veseli: Ekonomia ka nevojë për një fillim të ri Veseli: Ekonomia ka nevojë për një fillim të ri