Skupština Republike Kosova

Skupština nastavlja program “Radionice za demokratiju”

25.09.2019

Skupština Republike Kosova pokrenula je danas Program "Radionice za demokratiju", program osmišljen za građansko obrazovanje dece u osnovnim i srednjim školama iz cele zemlje, putem kojih stiču znanje o parlamentarnoj demokratiji.

VII razred osnovne škole "Nazim Gafurri" iz Prištine, bila je grupa učesnika prve radionice koje je održana danas u unutrašnjim prostorijama Skupštine.

U ime sekretara Skupštine, Ismet Krasniqi, učenicima je poželeo dobrodošlicu direktor Uprave za pravna i proceduralna pitanja u Skupštini, Xheladin Hoxha.

"Skupština Republike Kosova danas nastavlja svoj program za građansko obrazovanje, ‘Radionice za demokratiju'. Tokom prethodnih godina, hiljade učenika sa kosovskih škola naučilo je o demokratiji, o državnim institucijama, o dečijim pravima i obrazovanju i mnogim drugim temama. S toga, danas nastavljamo sa ovim programom, koji je već u potpunom vlasništvu Skupštine Kosova", rekao je on.

U nastavku, učenici su, pod uputstvima službenika za građansko obrazovanje, koristeći interaktivne metode razvili aktivnosti koje se bave temom demokratije, izbora, aktivnog učešća građana i dečijih prava.

Radionice traju četiri sata i održavaju se tri puta nedeljno. U svakoj radionici učenici izražavaju stečeno znanje i njihovu kreativnost fotografijom, pisanjem, ilustracijama i crtežima.

Program više od dve godine podržava austrijska fondacija ERSTE, sa NVO TOKA koja je izvršilac i sada je prešlo u vlasništvu Skupštine.

Link pregleda: https://youtu.be/IJhcJEr0q1c