Skupština Republike Kosova

Skupština je održala vanrednu sednicu

05.01.2021

Skupština Republike Kosovo, na zahtev premijera, sazvana je večeras na vanrednoj sednici, da bi razmatrali Predlog –odluku Vlade za slanje kontingenta Kosovskih bezbednosnih snaga u inostranstvo.

Nakon odluke Skupštine za odstupanje od proceduralnih rokova za razmatranje ove tačke, predlog-odluku je pred poslanicima predstavio i obrazložio premijer Avdullah Hoti, smatrajući to potvrdom poverenja koju saveznici imaju naspram Kosova i njene evro-atlantske orijentacije. 

Premijer Hoti je rekao da ovom odlukom Kosovo preuzima odgovornost za globalni mir u svetu. Rekao je da je pored simbolike prva misija pripadnika KBS važna jer radi se o punoj saradnji sa Gardom Ajove koja je pružila veliku podršku Kosovu. 

“Narod Kosova, kao malo koji narod na svetu, shvata važnost mirovnih misija. Ovom odlukom danas se svrstavamo uz naše partnere kako bismo osigurali mir u svetu ”, rekao je premijer Hoti. 

Fatmire Mulhaxha Kollçaku, u ime Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane, iznela je preporuku za odobravanje ove predlog - odluke. 

Sednica je nastavljena diskusijama predstavnika parlamentarnih grupa. U ime PG VV, poslanik Liburn Aliu podržao je predlog-odluku, obraćajući se kritikama vlade zbog donošenja ovog predloga i sazivanja ove sednice u poslednjem trenutku. 

Predsednik PG LDK, Arben Gashi, današnji dan smatra posebnim, dok predlog-odluku vlade o slanju vojnih trupa u mirovne misije u inostranstvu, dao je bezrezervnu podršku. 

Obraćajući se u ime PG PDK, poslanica Ganimete Musliu postavila je niz pitanja u vezi sa odlukom, koje je, kako je rekla, zakasnile od strane vlade u vezi sa ovim važnim pitanjem, istovremeno potvrdila je podršku parlamentarne grupe koju zastupa. 

Predsednik PG AAK, Daut Haradinaj, visko je ocenio mogućnost da će kosovske vojne snage biti na strani članova partnerskih i najmoćnijih vojska sveta, takođe potvrđujući podršku njegove parlamentarne grupe. 

Takođe, glasove PG Nisma-AKR-6+ potvrdio je predsednik ove grupe Endrit Shala, dodajući da se oseća uzbuđeno,  ali i ponosno. 

Ministar odbrane Anton Quni zahvalio se svima koji, kako je rekao, doprinose jačanju partnerstva sa SAD istovremeno dajući niz pojašnjenja o pitanjima koja su pokrenuli poslanici. 

Predsednica Skupštine dr. Vjosa Osmani je rekla da je ovo glasanje istorijske prirode, ali takođe je, kako je rekla, dvostruki ponos, prvo za momke i devojke KBS-a, koji su ovde dospeli kao rezultat mnogih generacija, ali je takođe i ponos, jer se ovo dostignuće radi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

“Jako sam srećna što kao Skupština Republike Kosovo zaključujemo ovaj saziv takvom odlukom i takođe sam uverena da je ovo samo početak uspeha naše vojske ”, naglasila je predsednica Osmani. 

Nakon iscrpljujuće diskusije, Skupština je pokrenula postupak glasanja. 

Tako da je, sa 92 glasa za, nijedan protiv i nijedan uzdržan, Skupština Republike Kosovo odlučila je da pošalje kontingent KBS u inostranstvo, sa misijom pružanja podrške regionalnoj stabilnosti  i mirovnim operacijama u regionu Centralne komande SAD. Odluka se dostavlja V.D. Predsednice Republike Kosovo za dodelu konačnog ovlašćenja za slanje kontingenta KBS. 

Na kraju sednice, predsednica Osmani je u ime poslanika poželela brz oporavaka svim povređenima u današnjoj eksploziji u Uroševcu.