Skupština Republike Kosova

Komisija za ekonomiju, zapošljavanje, trgovinu, industriju, preduzetništvo i strateške investicije, održala je sledeću sednicu

19.05.2020

Komisija za ekonomiju, zapošljavanje, trgovinu, industriju, preduzetništvo i strateške investicije, kojom je predsedavao, Endrit Shala, predsednik, održala je danas sledeću sednicu, na kojoj je posebno diskutovano, pismo primljeno od predsednice Skupštine, dr. Vjosa Osmani, od 12. 05. 2020.godine.

 

Iz ovog pisma upućenog članovima komisije zatraženo je da se razmatraju rezultati istraživanja koje je medijska agencija BIRN pokrenula za Ured regulacije energije (RUE) u vezi sa nekim nepravilnostima u radu ove agencije.

 

Prepostavljene nepravilnosti koje BIRN navodi za Ured za regulaciju energije uglavnom su bile usredsredjene na neke oblasti za koje BIRN pretenduje da ima kršenja i nepoštovanje postojećih zakona, uključujući sumnje da je ista osoba iz odbora RUE povezana sa 6 preduzeća korisnica pomoćne šeme, ne uzimajući u obzir sukob interesa i povrede tokom razvoja postupka za donošenje odluke o utvrdjivanju tarifa.

 

Medjutim, Ured za regulaciju energije je sve to poricalo putem pisma upućenom članovima ove komisije.

 

Članovi komisije detaljno su razgovarali o tim pitanjima, elaborirajući pravni okvir za regulisanje pitanja koje je istraživanje BIRN-a istaknulo.

 

Oni su naglasili da bez detaljnog ispitivanja od strane same komisije takav slučaj ne bi mogao biti procesuiran u druge instance ili bez prethodnog prihvatanja izveštaja o preispitivanju od strane nadležnih organa, kao što su Agencija za borbu protiv korupcije, sudovi i tužilaštva.

 

Stoga, kako bi se situacija razjasnila, članovi komisije na čelu sa predsednikom Shala odlučili su da postupaju na osnovu nadležnosti i dužnosti koje ova komisija ima, pozivajući na izveštavanje sledećeg utorka predstavnika Ureda za regulaciju energije.