Skupština Republike Kosova

Konjufca u Račaku: Nećemo stati tražeći da ratni kriminalci budu postavljeni pred lice pravde

15.01.2020

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, odao je počast i postavio cveće na Memorijalnom kompleksu u Račaku u Štimlju, u čast 45. albanskih civila, stanovnika ovog sela, koji su ubijeni i masakrirani od strane srpskih snaga 21. godina ranije.

 

Predsednik Konjufca je rekao da je Račak događaj koji je podignuo demokratski svet na noge, kako bi izašli u susret kosovskom narodu.

 

On je rekao da nakon masakra u Račaku niko više nije imao sumnji o tome koji narod je bio oslobodilački i slobodarski a ko je bio genocidna država na Kosovu. Konjufca je dodao da se neće stati tražeći da kriminalci izađu pred pravdu.

 

„Oni koji su počinili masakr u Račaku još nisu privedeni pred lice pravde. Mi nikada nećemo stati, mi se nikada nećemo umoriti uporno tražeći da svi ratni kriminalci koji su iz države Srbije i koji su bili deo vojnih i paravojnih snaga Srbije, redovnih i vanrednih, budu stavljeni pred pravdu i da Srbija odgovara za počinjene zločine na Kosovu“, rekao je Predsednik Konjufca.

 

On je rekao da, Srbija, ne samo da nije tražila izvinjenje za zločine počinjene na Kosovu, već njeni vrhovnici još uvek negiraju masakre, pogotovo masakr Račaka.

 

„Ono što uopšte ne daje nade u odnosu sa Srbijom, tiče se činjenice da najviši državni zvaničnici države Srbije, ne samo što ne traže izvinjenje za počinjeni genocid na Kosovu, ne samo da u Srbiji nema kajanja za ono što se desilo i ono što su sami oni prouzrokovali, već ide i gore od toga, gde je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pre nekoliko nedelja na monstruozan način negirao tačno ovaj masakr“, rekao je Šef Parlamenta Konjufca.

 

Šef parlamenta je dodao da jedna država koja negira ono što se ne može negirati, ne može biti niti može težiti da postane deo Evropske Unije.

 

„Kako može postati deo Evropske Unije, kako može težiti da se pridruži demokratskoj evropskoj porodici jedna država koja negira ono što se ne može negirati, masakr Račaka, martire i sve one koji su poginuli“, rekao je Predsednik Skupštine, Glauk Konjufca.