Skupština Republike Kosova

Nastavak plenarne sednice

17.09.2020

Predsedavanjem  predsednice dr. Vjosa Osmani, Skupština Republike Kosovo nastavila je danas rad sa nedovršenim tačkama sa plenarnih sednica održanih13., 14., 23. jula i 7. avgusta 2020. godine.

Predsednica Osmani, na početku je svim poslanicima poželela dobrodošlicu na početku jesenjeg zasedanja i izrazila saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene kao posledica pandemije COVID-19.
U nastavku, Osmani je naglasila  da je na osnovu procene organizacija i civilnog društva, Skupština Kosova napredovala u svom radu tokom prolećnog zasedanja, uprkos vanrednim uslovima i ugrožavanju zdravlja.

Takođe, predsednica je istakla da su poslanici Skupštine marljivo radili uspevajući da dostave sednici sva pitanja koja su tretirana u parlamentarnim komisijama.

“Skupština Kosova napredovala je u poštovanju Poslovnika Skupštine, tokom plenarnih sednica i tokom sastanaka drugih tela Skupštine, kao što su Predsedništvo Skupštine i parlamentarne komisije”, navela je Osmani.

Povodom smrti bivšeg poslanika Adem Mikullovci-a, predsednica Osmani je u svom govoru visoko ocenila njegovu figuru, ističući doprinos koji je Mikullovci pružio kulturnom stvaralaštvu, kao i patriotskim delima kao poslanik u raznim sazivima. 

“Adem Mikullovci bio je primer intelektualne i ljudske hrabrosti i izvanredan kolega za sve nas”, naglasila je gđa. Osmani, odajući počast njegovoj figuri minutom ćutanja.

U nastavku, Skupština je nastavila rad glasanjem nedovršenih tačaka sa plenarnih sednica održanih 13., 14., 23. jula i 7. avgusta 2020. godine, s obzirom da je rasprava o tim tačkama završena.

Na ovoj sednici podršku poslanika nije dobila Predlog-rezolucija u vezi sa upravljanjem pandemijom COVID-19, predložena od strane PG-LVV, kao ni Predlog-rezolucija sa parlamentarne rasprave o finansijskoj situaciji Telekoma Kosova, nakon odobrenja izvršenja Konačne odluke OEN br. 20990/MHM, Međunarodnog arbitražnog suda pri Veću za trgovinu i industriju u Parizu, predložena od strane PG-LVV.

Međutim nije bilo kvoruma za glasanje u načelu Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK -a, niti Nacrta zakona br. 07/L-016 o ekonomskom oporavku - COVID-19. 

Ova dva nacrta zakona očekuje se da će biti ponovo uvrštena u dnevni red na jednoj od narednih sednica.

Preporuke u vezi sa upravljanjem pandemijom COVID-19, predložene od strane  PG-PDK, u međuvremenu su povučene od strane predlagača.