Skupština Republike Kosova

Održana je plenarna sednica Skupštine Kosova

04.06.2020

Formirana je anketna komisija o upravljanu pandemijom virusa “COVID-19” od strane Vlade Republike Kosovo 


Sa 75 glasova za, 10 uzdržanim i nijednim protiv, poslanici Skupštine Kosova, su na plenarnoj sednici, izglasali formiranje parlamentarne anketne komisije  o upravljanju pandemijom   “COVID-19” od strane Vlade Republike Kosovo . 

Na početku je predsednica Skupštine, Dr. Vjosa Osmani, obavestila da je poslanica Zikrete Aliti u skladu sa adminstrativnim postupcima Skupštine, dala ostavku iz PG + i samim ti  ova grupa je raspuštena , jer je broj članova ispod minimalnog broja. 

Pre diskusije o formiranju anketne komisije, poslanici su davali izjave van dnevnog reda , koje su relevantne i važne za građane.  

Što se tiče formiranja anketne komisije u vezi upravljanja pandemijom  “COVID-19” od strane Vlade Kosova , obrazloženje je dala poslanica Eliza Hoxha, u svojstvu predlagača ove komisije. 

“Mi kao podnosioci ovog zahteva ističemo veliku potrebu ove istrage, jer od strane vlade koja je bila na zadatku preduzeti su ad hoc postupci i istovremeno su krešena ljudska prava i slobode . Posebna pažnja posvećena je tragičnom slučaju koji se desio u studenskom domu. Komisija u  čijem sastavu će biti 11 članova , tri PG VV, 3 iz PG LDK, 2 iz PG PDK, kao i po jedan član AAK, NISMA i  AKR kao i SL , očekuje se istraga o neregularnosti  koje su inicirane od stare poslanika „ istakla je poslanica  Hoxha. 

Predsednik PG Vetëvendosjes, Rexhep Selimi, istakao je da i nasuprot činjenici da je ovaj predlog  vremenom  imao mutaciju, njegova PG odlučno podržava i pružiće saradnju u vezi ovog predloga .

Poslanik Ilir Ferati, u ime PG LDK, ocenio je neophodnim formiranje ove komisije  zbog rasvetljavanja svih sumnji. 

PG PDK , poslanik Uran Ismaili je rekao da zbog ne regularnosti koje su primećene u toku ovog vremena povećani su i ciljevi komisije . 

Time Kadrijaj u ime PG AAK smatra potrebnim formiranje ove komisije . 

Formiranje komisije  podržano je i od PG Nisma i SL. 

Formiranje anketne komisije  podržala je i predsednica Skupštine, Vjosa Osmani. 

Anketnom komisijom će predsedavati poslanica Mimoza Kusari-Lila, dok će zamenica biti poslanica Eliza Hoxha. 

Nakon formiranja komisije sednica je nastavljena preostalim tačkama. 

Poslanici su usvojili zahtev Fonda penzijske štednje Kosova za usvajanje godišnje takse za 2020. godinu , kao i predloge PG VV i PDK za zamenu članova u  parlamentarnim komisijama.