Skupština Republike Kosova

Sa nastavka plenarne sednice

18.09.2020

Današnji nastavak plenarne sednice Skupštine Republike Kosovo, predvođene od strane predsednice, dr. Vjosa Osmani, započela je sa interpelacijom ministra obrazovanja i nauke, Ramë Likaj, prema zahtevu potpredsednice skupštine, Arberije Nagavci, potpisano još od sedam drugih poslanika Parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje o pripremama školske godine pod uslovima pandemije COVID-19 u Republici Kosovo. 

Predlagač ovog pitanja, Arberie Nagavci, na početku svog govora pojasnila je da je traženo da se ova sednica održi 10. septembra, pre početka nastavnog procesa, dok je u nastavku izrazila kritike u vezi sa početkom ovog procesa, sa zakašnjenjem od dve nedelje. Međutim, pominjući prekid nastave tokom prošle školske godine i održavanja onlajn učenja na daljinu, tokom vlade Kurtija, ona je rekla da je školska godina završena prema predviđanjima. Ona se obratila kritikama na rad aktuelne vlade, sa posebnim naglaskom na MON, u vezi sa organizacijom i uslovima u školama. Nagavci je rekla da bi organizovanje nastave trebalo da bude u skladu sa epidemiološkim uslovima i da bi MON trebalo da deluje odgovornije i efikasnije.

U ovoj fazi razvoja učenja u vreme pandemije, Nagavci je rekla da bi situacija trebala biti drugačija, kako bi se osigurala higijena u školama i njihova dezinfekcija, jer prema njenim rečima, u većini škola i dalje nedostaju higijenski i sanitarni uslovi i da postoje škole u kojima se u dvorištima pravi velika gužva.

Nagavci je dodala da se izveštava da po učionicama ima po dva učenika u klupi, ne poštujući uslove distance. 

Takođe je rekla da MON nema jasan plan za početak nove akademske godine i pitala je u kom obliku će se održavati prijemni ispit, te je zatražila pojašnjenja od ministra u vezi sa dosadašnjim neotvaranjem biblioteka, studentskih domova i menze. 

U nastavku, reč je uzeo ministar obrazovanja i nauke, Rame Likaj, kako bi predstavio stavove vlade i dosadašnje obaveze i rad ovog ministarstva, sa posebnim naglaskom na napredak u radu za početak školske godine u pandemijskim uslovima. Ministar Likaj rekao je da odluka o početku školske godine nije bila nimalo laka, ali o povratku u škole odlučeno je u koordinaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje, Ministarstvom zdravlja i roditeljima. Najavio je da su obavljene neophodne pripreme za početak nastavnog procesa, očišćene su i dezinfikovane sve škole i obezbeđene su maske. Takođe je pojasnio da su pripremljeni različiti materijali za podizanje svesti, dok je rekao da inspekcija obrazovanja kontinuirano izveštava o toku ovog procesa, ukazujući da je do sada posetila više od 100 škola. 

Ministar Likaj je istakao da su izradili i plan za reagovanje u slučaju pojavljivanja slučajeva sa pandemijom. 

Stav Parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje predstavio je Jahja Koka. On je ocenio da je početak ove školske godine mnogo komplikovaniji i da traži veću odgovornost i angažovanje od strane MON-a. 

Rekao je da postoje informacije da nastavnici i učenici žele da se nastava odvija, koliko je to moguće, u školama. Što se tiče onlajn učenja, tražio je da pokrivenost i organizacija budu efikasniji i da imaju bolju tehnološku pripremu i da tokom e-učenja nastavnici budu smešteni i predaju iz učionica. 

On je takođe sugerisao MON da učenici budu više informisani od njihove strane, o načinu kako će se nastaviti sa učenjem. 

Na kraju, on je izrazio zabrinutost zbog činjenice da su nastavnici sa svojim budžetom kupovali higijensku opremu. 

Valentina Bunjaku-Rexhepi, govoreći u ime Parlamentarne grupe LDK-a, rekla je da je MON uzela u obzir uputstva NIJZ-a i zahteve USONK-a za početak školske godine. 

„Nismo u normalnom vremenu, svuda postoje nedoumice o tome kako pristupiti učenju u pandemijskom vremenu. MON je dodelilo dodatna sredstva za maske i sredstva za dezinfekciju, a nastavnici i učenici su veoma srećni što su se vratili u škole. Danas moramo da pružimo punu podršku MON-u da se udružimo protiv pandemije radi obrazovanja naše dece i da damo predloge i ideje u kosovskim uslovima, kako bi smo učinili najbolje za njih i kako bi smo zajednički prevazišli ovaj izazov“, rekla je Bunjaku.

Sejdi Hoxha iz Parlamentarne grupe PDK-a je rekao da je ova partija dala podršku i tokom razmatranja budžeta u oblasti obrazovanja, kako bi se garantovala bezbednost u školama. 

Međutim, primetio je odsustvo zdravstvenog osoblja u školama, u međuvremenu je zatražio pojašnjenja od ministra u vezi sa organizacijom javnog prevoza učenika, dezinfekciju prostora i izrazio je zabrinutost zbog činjenice da nastavnici mere temperaturu učenika, dodajući da oni nisu zdravstveni radnici.

Takođe, u vezi sa dezinfekcijom školskih prostorija, Hoxha je rekao da su sve ostale zemlje angažovale profesionalne kompanije, dok na Kosovu to radi tehničko osoblje.

„U nekim školama voda se koristi za dezinfekciju i to je velika briga“, rekao je Hoxha, iznoseći primedbe na ograničen broj dece koja su upisana u predškolske ustanove.

Teuta Haxhiu, iz Parlamentarne grupe AAK, rekla je, između ostalog, da u vezi sa sistemom onlajn obrazovanja u vreme pandemije, mnogi studenti nisu imali pristup. Zamolila je roditelje i nastavnike da svojim novcem ne plaćaju ništa, jer nisu dužni da škole prekrivaju termometrima ili maskama.

Takođe je predložila da MON, ukoliko postoji mogućnost da učenicima obezbedi višenamenske maske, tražeći istovremeno i povećanje budžeta ove institucije. 

Nakon široke rasprave poslanika o početku školske godine u uslovima pandemije COVID-19, ministar Likaj dao je pojašnjenja o zabrinutostima koje su pokrenute na ovoj sednici. Između ostalog, rekao je da je anti-covid odbor taj koji odlučuje o scenarijima koji bi trebalo da se primene i da je i ovaj odbor odlučio u vezi s početkom nove akademske godine, da se nastavi sa učenjem na daljinu, kao i o otvaranju biblioteka. Prema njegovim rečima, dozvola se uvek dobija od NIJZ-a.

Povodom otvaranja studentskih domova, ministar Likaj rekao je da se to ne može dogoditi dok se situacija pandemije ne popravi, dok je u vezi sa dezinfekcijom škola objasnio da su to radile profesionalne kompanije, koje su od opština dobijale uputstva. Rekao je da su paketi i maske sa dezinfekcionim sredstvima podeljeni učenicima u ukupno 660 škola.

Sednica je nastavljena interpelacijom ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agim Veliu u vezi sa prisustvom uniformisanih trupa u selu Karačevo u Kamenici, 7. avgusta ove godine.

Početno je reč uzela inicijator interpelacije, poslanica Fatmire Mulhaxha-Kollcaku, koja je pred poslanicima objasnila razloge pozivanja ministra da izveštava. Prema poslanici Kollcaku, građani opštine Kamenica bili su terorisani ulaskom i patroliranjem uniformisanih pripadnika iz Srbije.

„To je direktan upad u integritet Kosova. Vlada i institucije moraju se postarati o redu i zakonu. Ravnodušnost odgovornih institucija za ovu akciju je odbijanje zaštite države Kosovo“, rekla je Kollcaku.

Ona je pozvala poslanike da podrže ideju preduzimanja neophodnih mera za korišćenje ustavnih odbrambenih mehanizama zemlje. Takođe je predložila izgradnju stalne Stanice policije Kosova, upravo u Karačevu. 

Obraćajući se sednici, ministar Agim Veliu je predstavio hronologiju događaja od postojanja policijske stanice od 2006. godine u Karačevu do odlaska pripadnika kosovske policije iz ovog sela 2008. godine, nakon dogovora sa KFOR-om. Što se tiče poslednjeg slučaja, Veliu je rekao da je hitno postupio, čim je čuo za vest.

 „Kao ministar, hitno sam se obratio ovo pitanje institucijama bezbednosti, ali i KFOR-u“, rekao je Veliu, najavljujući da je sada situacija pod kontrolom i da su tamošnji građani mirni.

Iz parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje, reč je uzeo poslanik Rexhep Selimi, koji je zatražio od ministra Veliu da preuzme veću odgovornost.

 „Ministar mora da odgovara šta se događa. Koliko smo razumeli iz ovog govora, u Karačevu nije bilo države ni suvereniteta. Tamo je narušen teritorijalni integritet i taj deo je Kosovo i mora biti zaštićen“, naglasio je Selimi.

Iz PG DSK, poslanik Ilir Tasholli rekao je da problem sa Karačevom potiče od ranije, od kraja rata i potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

„Skupština, zajedno sa vladom i bezbednosnim institucijama, mora da reši ovaj problem i da bude poslata u Briselu, ali i u sedištu NATO-a“, rekao je poslanik Ilir Tasholli. 

U ime PG PDK, poslanica Ganimete Musliu je naglasila da je PDK duboko zabrinuta zbog patroliranja srpske žandarmerije na teritoriji Kosova.

„Vlada Kosova uopšte nije pokvarila komotnost, prolazeći tiho kroz ovu provokaciju Srbije. Sporadične reakcije samo radi reda ni u kom slučaju nisu profesionalne. „Očekivali smo da će premijer Hoti pokrenuti ovo pitanje i u Vašingtonu i Briselu“, rekla je Musliu.

Iz redova Parlamentarne grupe AAK, poslanik Bek Berisha izneo je niz predloga i zahteva upućenih ministru Veliu.
 
„Plaćanje obroka, noćna smena i redovno plaćanje dodatnih sati u skladu sa zakonom, zahtevi su koji moraju hitno biti ispunjeni pripadnicima kosovske policije“, zaključio je Berisha.
 
Interpelacija je nastavljena raspravama drugih poslanika i pojašnjenjima ministra Agim Veliu.
 
Po završetku rasprave, rezolucija koju je predložio inicijator stavljena je na glasanje, ali ovo glasanje nije uspelo da dobije dovoljan kvorum.
 
Prvo razmatranje Nacrta zakona o privremenim merama za ublažavanje efekta pandemije „COVID-19“, bila je sledeća tačka dnevnog reda, koju je pred poslanicima, u svojstvu predlagača, predstavio predsednik PG PDK, Bedri Hamza.

Tokom svog govora, Hamza je objasnio zašto trenutna situacija zahteva bolju zakonsku regulativu, kako bi se pomoglo preduzećima i građanima uopšte.
 
Hamza je rekao da je njegova Parlamentarna grupa spremna da izmeni i dopuni zakon između dva razmatranja. 
 
Preko svojih predstavnika, PG LDK-a i VV-a nisu podržale nacrt zakona, s obzirom na to da je predložen u drugom vremenskom kontekstu.
 
Takođe, preporuku Komisije za budžet, za neusvajanje nacrta zakona, izneo je predsednik ove Komisije, Hekuran Murati.
 
Nakon rasprava, nije bilo kvoruma za odlučivanje ni o ovom nacrtu zakona.
 
Sednica je prekinula radove kako bi se nastavili u ponedeljak u 10:30. časova.