Skupština Republike Kosova

Sa plenarne sednice Skupštine Republike Kosova   

17.09.2020

Premijer,  Avdullah Hoti, izveštavao je u vezi sa dijalogom  Kosovo – Srbija  

Današnja plenarna sednica Skupštine Republike Kosova, koju je predsedavala predsednica dr. Vjosa Osmani, počela je sa deklarisanjima van dnevnog reda i potom parlamentarnim  pitanjima poslanika,  na kojima su odgovorili premijer Avdullah Hoti i ministri   Ramë Likaj i Agim Veliu. 

U nastavku je Skupština nastavila rad  izveštajem premijera Republike Kosova, Avdullah Hoti u vezi dijaloga Kosovo – Srbija.  

Nakon što je izdao hronologiju  dosadašnjeg procesa dijaloga sa Srbijom, premijer Hoti je govorio i o  susretima  koje je imao u Wašingtonu 4. septembra uz posredovanje predsednika SAD, Donald Trump, kao i  o sporazumu postignutog u Beloj Kući. On je rekao  da Kosovo je obavezno  da  normalizira odnose sa susednom zemljom kako bi  se unapredili i  evropske integracije.  

Premijer, je rekao  da teritorijalni integritet Republike Kosova je  ne negocirajući i kao unutarnji  sistem  ne može se zadirati niti diskutirati  jer to je zagarantovano Ustavom. On je rekao  da nije bilo  i da neće biti nikada tehničkog dijaloga, jedino  će biti samo dijalog za  uzajamno priznavanje.  Prema njemu,  Vlada neće  se složiti  dok se  ne slažu  za sve, uključujući i uzajamno priznavanje.   

U nastavku on je objasnio  da ovaj sporazum neće pružiti kreativno rešenje  nego sistematsko, bazirajući se na međunarodne konvencije i  pruža će se stalna rešenja između dve zemlje. U vezi  asocijacije,  on se obavezao  da će se ta tema neće otvoriti u dijalogu.  

On je istakao  da ozbiljni pristup aktuelne vlade je uticalo pozitivno  da SAD preuzmu  tu ulogu,  ali  rekao je da je i novi međunarodni momentum koji, prema njemu, ima za cilj  zaokruživanje ovog pitanja jednom za sva vremena i dodao da oni neće imati razloga za barikadiranje, i da  ćemo nastaviti saradnju sa međunarodnim partnerima.   

On je naveo i priznavanje Kosova od Izraela, zavaljajući se ovom prilikom predsedniku Vlade Izraela i Izraelskom narodu.  

U nastavku je Hoti  pozvao političke grupe  da se ujedine oko ove teme, obavezujući se da će potpuno biti transparentan.  

Premijer, je isto tako rekao  da ne može ćutati u odnosu na ne istine koje  se nadovežu na sporazum  u Vašingtonu,  nakon  učinjenih kvalifikacija,  da je sporazum štetan  i rekao  iako nije isti  savršen, nije ni štetan ni opasan.  

„Vlada ne odustaje od načela dijaloga  i niti se od nas to  traži“, rekao je on.  

U nastavku reč su uzeli predstavnici parlamentarnih grupa. 
 
Poslanik Rexhep Selimi (VV), kritizirajući govor Premijera Hoti, izveštaj je nazvao praznim, dok sporazum  iz Vašingtona je rekao da će se kasno videti šta je dobilo Kosovo iz ovog sporazuma.  

„Pristup  koji ste imali  i potpisano materije, od vas, je bio pristup  koji se odnosi na prirodi problematika Srednjeg istoka. Šta dobije Kosovo mini šengenom? šta dobije Kosovo ako Srbija postane vlasnik dela jezera Gazivode? šta dobije Kosovo ne apliciranjem u međunarodnim organizacijama i  šta dobije  devijacijom železničke linije“? poslanik Selimi je na ovaj način postavio  niz pitanja za Premijera dodajući da Kosovo nije dobilo ništa dok Srbija nije ništa izgubila.  

On je rekao da Kosovo, iz ovog sporazuma, ne izlazi sa pobedom i da potpis premijera Hoti,  Kosovo vraća nazad u svom državotvrostvu.  

Predsednik PG LDK-a, Arben Gashi, je rekao da od kada je Hoti izabran za premijera kritikovan da nema zakonsku snagu da zastupa Kosovo.  Prema njemu,  sporazum iz Vašingtona je razjasnio da nema podele Kosova i da je Premijer  zakoniti zastupnik Kosova za potpisivanje međunarodnih sporazuma.  

Gashi, smatra da Srbija još uvek nije platila  za potpuni genocid i da se nikada ne treba odustati od zahteva  za  sporazume sa međunarodnom zajednicom.  

U nastavku je rekao  da  ovaj sporazum može oduzeti vremena, ali naše  susedske relacije ne trebaju biti takve  da vode ka konfliktu.  

Nakon što je cenio priznavanje Kosova od  Izraela, on je rekao  da što se jezera Gazivode tiče, treba da se insistira prilikom izrade studija fizibiliteta  da je Gazivode imovina Kosova, dok zajedničko korišćenje ne znači i zajedničko vlasništvo mora se insistirati da je jezero Gazivode izgrađen od strane Kosova u 70-tim godinama.  

Što se mini šengena tiče, Gashi je rekao da Kosovo mora insistirati  da u sporazumu o slobodnoj trgovini  ulazi  kao ravnopravna država.  

„Moramo videti koje su mogućnosti našeg ekonomskog razvoja i koristi iz vogo minišengena, za to mora biti ocena ekonomista, i mislim da je upravo g-din Hoti u pogodnom položaju za takvo ocenjivanje.  

 Poslanik  Enver Hoxhaj (PDK), je rekao da  snažnim povratkom SAD-a naporima za  zaokruživanje  dijaloga Kosova sa Srbijom je pozitivno odvijanje i da međunarodni partneri, prema njemu,  pokazali ozbiljnost prema Kosovu.  

Prema njemu,  SAD, kao  ozbiljni partner je obavilo svoj posao  ali  postavio je pitanje da li su  naša delegacija i Vlada bili  spremni, odlučni i svesni šta se desilo trećeg i četvrtog septembra u Vašingtonu.  

„Ako mislite da je premijer Hoti i Vlada koja je tu, da su negocirali u Vašingtonu je pogrešno“ naglasio je Hoxhaj, uz dilemu koji je prvi,  drugi ili treći nacrt, sporazuma, ako su negocirali i koje su tačke brisane. On je među ostalog rekao da nema ništa konkretnoga kako se treba implementirati ovaj sporazum. 
 
Dok u vezi priznavanja Kosova od Izraela, i rekao  da je to  vest  koja obraduje, ali je to  samo vest jer  priznavanje je politički formalni akt i da nije nijedna odluka iz Jerusalima  nije došla u Vladi niti u Ministarstvu spoljnih poslova.  

“Nemojte reći priznavanje nego obećanje“, rekao je  Hoxhaj.

 Iz PG AAK-a, poslanica Teuta Haxhiu je naglasila snažnu ulogu SAD-a u postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. Ona je  rekla da vođenje ovog dijaloga od premijera Hoti ima  i imaće podršku od ovog političkog subjekta, jer prema njoj, dijalog se zasniva na tri glavna načela: Ne diskutovanje  o bilo kojoj temi  koja se odnosi na  granice, očuvanju poretka i unitarnog ustavnog sistema Kosova kao i uzajamno priznavanje koje će obezbediti mir i evro atlantske integracije. 
 
Sa druge strane,  poslanik Fikrim Damka u ime PG 6+ je izneo nezadovoljstvo sa ovim sporazumom u SAD-u, posebno  oko mogućnosti  otvaranja  ambasade u Jerusalimu. Prema njemu,  aktualizacija takvog postupka, rezultiraće njihovim izlaskom iz vladine koalicije. 
 
Premijer Hoti, referisajući se stavovima  predstavnika parlamentarnih grupa, ponovno je potencirao da poslednjim sporazumom  postignutom  u Beloj Kući, Kosovo ne gubi ništa. Ali, takav sporazum zemlji  donosi milijardu dolara, priznavanje od Izraela, najsnažnije partnerstvo koje ikada Kosovo imalo sa SAD-om u toku poslednjih godina, kao i potpuno uključivanje SAD-a u procesu dijaloga Kosovo -  Srbija.  

Rasprava je nastavljena od ostalih poslanika i unekoliko slučajeva za govornicom Skupštine izašao je Premijer Hoti da bi  dao objašnjenja za inicirana pitanja.  

Reč je uzela i predsednica Skupštine, dr. Vjosa Osmani, koja je u svom govoru istakla uloga SAD-a u procesu dijaloga Kosovo – Srbija je bila od životnog značaja.  

Predsednica je rekla da  oko polovine priznavanja države Kosova je došlo zahvaljujući izvanrednom angažovanju oba dve političke stranke Sjedinjenih država.  

Što se dijaloga tiče, ona je rekla da se ne bi ponovile greške iz  prošlosti, pitanja trebaju se diskutovati prethodno i premijer  trebao bi dobiti mandat od ove Skupštine.    

O susretu u Vašingtonu,  predsednica, je rekla  da je premijer Hoti prepustio mogućnost za uzajamno priznavanje sa Srbijom u Vašingtonu.  

„Ubeđena sam  da očekivanja koja je uzgajala  Vlada, rečeno je ovde i bilo gde da se upravo je rezultat kojeg smo  trebali očekivati. Istina je  da je to pružila Bela Kuća. Bela Kuća je stavila Kosovu i Srbiji dokumenat pred sobom,  u kom je Kosovo bilo poznato kao Republika Kosova. Slažem se da je zloupotrebljen stav 10. koji se referiše manjinama, ali  ako Bela Kuća  ponudila dokumenat da bude potpisan i od Srbije na kome  se Kosovu  referiše kao Republika Kosova, to je bilo uzajamno priznavanje i od toga nije se smelo nikako odustati“ rekla je g-đa  Osmani.  

U vezi asocijacije opština sa srpskom većinom, Predsednica Skupštine je rekla  da odvijanje događaja u poslednjih dana u vezi ove teme je interesantno.
Ili kao što je ona rekla ping pong igra između LDK i PDK, ko je učino asocijaciju. U nastavku je rekla  kao u 2013. tako i 2015. god. PDK i LDK su bili zajedno u tom procesu.  

“Asociacija  je  zajednička zasluga, ali to ne znači  da nećemo danas imati posebnu  i potrebnu pažnju za sprečavanje te izuzetno opasne namere,  da se o tome ponovno negocira i kao što je rekao  sam g-din Hoti da to bude deo konačnog sporazuma, rekla je predsednica Osmani.  

Na kraju rasprave reč je uzeo predsednik  PG -  LVV- a,  Rexhep Selimi, koji je zahtevao da u funkciji usklađivanja nacrta podnesene  rezolucije, da se glasanje  odlaže za sutra. 

 U ovim okolnostima, sednica je prekinula rad za večeras uz informisanje  za njen nastavak sutra, 18.09.2020. u 10:00 časova.