Skupština Republike Kosova

Sa radova plenarne sednice skupštine

07.08.2020

Sa 77. glasova, za, jedan protiv i nijedan uzdržan, Skupština je usvojila u prvom razmatranju Nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije COVID-19 na teritoriji Republike Kosovo

 

Pod predvođenjem predsednice, dr. Vjosa Osmani, skupština Republike Kosovo održala je danas plenarnu sednicu u kojoj je razmotrila u prvom razmatranju Nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije COVID-19 na teritoriji Republike Kosovo.

 

Poslanici su prethodno iscrpili tačke izjava van dnevnog reda i parlamentarnih pitanja.

 

Predsednica skupštine, Vjosa Osmani, u svojstvu predlagača, predstavila je Nacrt zakona tražeći od poslanika da podrže isti i da postave zdravlje građana ispred dnevnih politika, kao i da uzmu za ozbiljno situaciju u zemlji.

 

„Ovaj zakon ima za cilj odbranu javnog zdravlja u zemlji, pružajući mogućnost organima koji sprovode zakon da obavljaju svoj posao ne kršeći ustav i zakone, i da to bude odgovor nad obavezama koje proizilaze iz Ustavnog suda, shodno dveju njenim presudama“, istakla je Osmani.

 

Predsednica Komisije za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Albena Reshitaj, u ime Funkcionalne komisije je predstavila i obrazložila Izveštaj, tražeći da se drugo razmatranje ovog Nacrta zakona obavi ubrzanim postupkom.

 

„Komisija je jednoglasno odlučila da Skupštini preporuči usvajanje u načelu Nacrta zakona, tražeći da se ovaj Nacrt zakona razmotri ubrzanim postupkom“, istakla je Reshitaj.

 

U ime Parlamentarne grupe VV-a, poslanica Arberie Nagavci, istovremeno i potpredsednica skupštine, istakla je važnost javnog zdravlja i zaštite života građana, odrazivši odgovornost institucija.

 

„Institucionalna privrženost i donošenje adekvatnih mera u zaštiti javnog zdravstva su neophodne akcije u borbi i sprečavanju zaraznih bolesti“, istakla je Nagavci.

 

Iz Parlamentarne grupe PDK-a, poslanik Ekrem Hyseni, istakao je da je upravljanje pandemijom bio veliki izazov zbog nedostatka iskustva, navodeći potrebu što bržeg prosleđivanja gorepomenutog nacrta zakona.

 

„Ovaj zakon će biti u službi institucija koja se bave pandemijom i njen cilj će biti zaštita građana u zemlji“, istakao je Hyseni.

 

Poslanik Bekim Haxhiu, govoreći u ime Parlamentarne grupe PDK-a, između ostalog je izjavio da se Nacrt zakona treba podržati samo zbog njegovog naziva a ne zbog sadržaja, tražeći njegovu neophodnu izmenu i dopunu, kako bi zakon bio u službi suzbijanja pandemije.

„Nacrt zakona se fokusira samo kod pitanja slobode kretanja, ne obuhvatajući najvažnije elemente, mere i suzbijanje proširenja virusa“, istakao je Haxhiu.

 

Nakon predstavnika Parlamentarnih grupa, debata je nastavljena sa diskusijama poslanika koji su podržali glasovima nacrt zakona i predlog da se njegovo razmatranje izvrši ubrzanim postupkom, odnosno da se drugo razmatranje obavi 14. avgusta, 2020. godine.

 

Podršku poslanika u dva postupka glasanja nije dobio predlog Parlamentarne grupe LDK-a, da se takođe razmotri ubrzanim postupkom Nacrt zakona o ekonomskom oporavku od COVID-19.

 

Na ovoj sednici je obavljeno i prvo razmatranje Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK-a, predložen od Parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova (PDK).

 

Poslanik Gazmend Bytyqi, u svojstvu predlagača, predstavio je i obrazložio Nacrt zakona, smatrajući važnim njegovo usvajanje.

 

„Zakon o zaštiti vrednosti rata je veoma važan Zakon kako bi ocenili našu veoma slavnu prošlost i glavna svrha ovog zakona je institucionalna zaštita vrednosti rata“, istakao je između ostalog, Bytyqi.

 

Nakon izjava predstavnika Parlamentarnih grupa i crpljenja rasprava, zbog nedostatka kvoruma, sednica je prekinula radove kako bi ih nastavila u četvrtak, u 10.00 časova.