Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za budžet i transfere

21.10.2020

Komisija za budžet i transfere, kojom je predsedavao Hekuran Murati, predsednik, održala je danas sledeću sednicu.

Predsednik Hekuran Murati, izjavio je da pre nego započnemo sa tačkama dnevnog reda koje su predviđene, zatražio je izveštavanje ministra finansija gđa.Hykmete Bajrami u vezi sa razrešenjem direktora Poreske uprave Kosova od strane premijera Republike Kosova, ali i zbog tvrdnji direktora PUK-a nakon razrešenja.

Ministar finansija gđa. Bajrami u vezi s tim rekla je da je spremna da izveštava, ali je zatražila dodatno vreme. Ovaj zahtev gđa Bajrami podržala je većina članova Komisije za budžet i transfere.

Ministar Bajrami je predstavila i obrazložila godišnji financijski izveštaj budžeta Republike Kosovo za 2019.godinu.

Nakon obrazloženja, članovi Komisije diskutovali su i o izveštaju, obraćajući se ministru i predstavnicima Ministarstva finansija.

Nakon diskusija, godišnji financijski izveštaj dat je na glasanje i dobio je podršku većine članova Komisije, uz preporuku za usvajanje na plenarnoj sednici. 

Druga tačka dnevnog reda bilo je razmatranje Nacrta zakona br. 07/L-005 o dopuni i izmeni Zakona br. 03/L-048 o upravljanju javnim finansijama i odgovornostima, dopunjen i izmenjen Zakonom br. 03/L-221, sa Zakonom br. 04/L-116, Zakonom 04/L-194, Zakonom 05/L-063 i Zakonom 05/L-007.

Budući da je ovaj nacrt zakona pokrenula Demokratska partija Kosova, izlaganje pred članovima Komisije imao je poslanik Bedri Hamza.

I o ovom nacrtu zakona diskutovali su poslanici i na kraju dobilo je podršku komisije. 
Komisija je odlučila da odloži za sledeću sednicu, u sredu, 28 oktobra, razmatranje Nacrta zakona o ekonomskom oporavku - Covid 19.

Ovu odluku doneli su poslanici, budući da se očekuje podnošenje predloženih amandmana nacrta zakona.