Skupština Republike Kosova

Sa sednice komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i peticije

19.05.2020

Komisija za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i peticije, predsedavana od strane Rasim Demiri, predsednik, na današnjoj sednici diskutovala je o podeli sredstava u vrednosti od 10 miliona evra od strane Vlade Kosovo, za naplaćivanje troškova električne energije na severu Kosova. 

 

Na sednici pozvani na izveštavanje su bili zastupnici Regulatornog Ureda Energije, kao i zastupnici Operatora Sistema Prenosa i trgovine energije KOSTT.

 

Predsednik Demiri pred članovima komisije rekao je da se ova sednica pozvala uz inicijativu nekoliko poslanika, naglašivši da pred komisijom se nalaze nadležna lica kako bi se diskutovalo o pitanju.

 

Od strane RUE, Arsim Janova, izvršni šef, informisao je komisiju da za dodeljena sredstva u vrednosti od 10 miliona evra postoji odluka, koja je u budžetskoj liniji i da to nisu sredstva za pokrivanje električne energije na severu, već kao grant da se priključe u Mreži Evropskog sistema operatora.

 

Ilir Shala, izvršni šef KOSTT, sa njegove strane naglasio je da postizanje sporazuma 20. aprila između kosovskog operatora KOSTT i ENTSO-e, sporazum prema kojem će se KOSTT-u pridružiti novi blok energetske kontrole Kosovo-Albanija, je jedan istorijski sporazum, koji otvara puteve KOSTT-u uvek uz sarađivanje sa vladom i međunarodnim prijateljima. 

 

Poslanici učesnici, tokom diskusija izjavili su svoje brige što se tiče praksi diskriminacije prema građanima, gledajući mogućnost nadoknade građana za celo vreme dok su plaćali 5% više svoje račune, kako bi se pokrili troškovi električne energije na severu Kosova.

 

Isto tako, članovi komisije konstatovali su da prilikom naplaćivanja računa od 5% električne energije građanima Kosova izvršilo se kršenje ljudskih prava, i zahtevali su odgovornost od strane institucija.