Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport

19.05.2020

Komisija za obrazovanje, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport, održala je redovnu sednicu, predvođenu od predsednika Arban Abrashi, na koju su bili pozvani na izveštavanje članovi Državne komisije za kvalitet KAA.

Predsednik DKK-a, Gazmend Lubuteni, pred članovima komisije je predstavio izveštaj, preko kojeg ih je informisao o radu i aktivnostima koji su razvijeni u toj agenciji.

„U aprilu 2018. godine, Skupština Kosova je ratifikovala Spisak članova DKK-a, predloženih od strane Ministra MONT-a, u sastavu od 9. članova, od kojih su 6. bili domaći i 3. međunarodna člana. Dok, trenutno u DKK-u su 8. članova, jer je jedan od njih dao ostavku u martu 2020. godine“, rekao je Luboteni.

Tokom njegovog predstavljanja, Luboteni je istKAAo privrženost i angažovanje DKK-a i KAA, koji su uprkos teških okolnosti, kako je istKAAo, od pandemije COVID 19, radili uz zakonsku i institucionalnu odgovornost, kako bi se obezbedio što efikasniji i efektivniji proces u kontinuiranom povećanju kvaliteta visokog obrazovanja na Kosovu.

Dalje, on je rekao da je DKK održao onlajn sastanke u kojim su učestvovali svi članovi, domaći i međunarodni.

„Broj institucija, u procesu institucionalne akreditacije, za 2020. godinu, bio je ukupno 14. a broj programa za akreditiranje je ukupno 207, od kojih su za ponovno akreditiranje 11. (65. u javnim institucijama i 47. u privatnim). Angažovano je tri grupa eminentnih eksperata iz Spiska odobrenih eksperata od DKK-a“, rekao je Luboteni.

On je rekao da će prioritet agencije biti povratak KAA u EQAR i ENQA, kako bi obezbedili što veći kvalitet u institucijama višeg obrazovanja.

Direktor Kosovske agencije za akreditaciju, Naim Gashi, obavestio je Komisiju o glavnim razvojima za dvomesečni period, koliko je on već na čelu te institucije. Jednu od glavnih pitanja, tokom njegovog mandata, Gashi je istakao odobrenje Spiska međunarodnih eksperata, koji vrše među-institucionalnu procenu, kao i Akademskih institucionalnih programa višeg obrazovanja, odobrenje prijava IAL-ova, proces akreditacije tokom pandemije, primenu kriterijuma ENQA i povratak članstva u tu međunarodnu instituciju. Dok, Gashi je takođe istakao potrebu povećanja broja administrativnog osoblja.

Član DKK-a, Dukagjin Zeka, izrazio je svoju zabrinutost o kršenju procedura programa akreditacije, kao i ne transparentnost borda DKK-a.

Članovi komisije, s njihove strane, izrazili su različite zabrinutosti koje se vežu DKK-om, kao što su: isključenje KAA iz ENQAR-a, broj registracije studenata u javnim i privatnim fakultetima, produženje izveštaja eksperata za program, prekid nacrta Zakona o višem obrazovanju, itd. Takođe, diskutovano je i o registraciji studenata u fakultetima koji još nisu akreditirani. Poslanici su zatražili profesionalni i detaljirani izveštaj od strane DKK-a.

Članovi DKK-a su dali neophodne odgovorne o podignutim pitanjima od strane poslanika.