Skupština Republike Kosova

Skupština Kosova i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, potpisuju Memorandum razumevanja

02.07.2020

Skupština Republike Kosovo i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Severne Irske, koju zastupa Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva, potpisali su danas Memorandum razumevanja, kako bi obezbedili profesionalna imenovanja rukovodioca institucija i javnih organa, putem ispravnih i transparentnih procesa regrutiranja.

 

Memorandum razumevanja potpisala je predsednica Skupštine Republike Kosovo dr.  Vjosa Osmani i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nicholas Abbot.

 

Predsednica Osmani, nakon potpisivanja rekla je da je ovaj memorandum izraz obostrane volje između Skupštine Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva, što ima za cilj povećanje transparentnosti tokom izbora lica na rukovodećim položajima u odborima i nezavisnim agencijama.

 

“Predviđeni položaji su u odgovornosti Skupštine, jer njihova rukovodeća tela bira Skupština,  a neke inicira Vlada, ali za konačnu listu glasa Skupština Kosova“, rekla je Osmani.

 

Prema njenim rečima, profesionalci mora da budu izabrani na osnovu meritokratije.

 

“Istina je da Skupštinu čine političari, ali političari koji su na dan njihovog izbora položili zakletvu, da će raditi u interesu Republike i građana, moraju znati da ova Republika i građani koji žive u njoj, nikada neće postići zasluženo blagostanje, ukoliko se krše načela meritokratije i transparentnosti. Dužni smo da naše obećanje realizujemo“, rekla je predsednica Osmani.

 

Međutim, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nicholas Abbot rekao je da je na ovaj način bilo uspešnih procesa regrutiranja.

On je pozvao profesionalce da apliciraju i pruže svoj doprinos u vođenju institucija.

 

“Ne mogu biti izabrani izvana, već samo političkom voljom i profesionalnim radom. Ja sam svestan da to nije tako lak postupak, ali je preduslov za razvoj. Projekat vam pruža podršku, ali imenovanja pripadaju institucijama, u punoj saglasnnosti sa zakonodavstvom na snazi”, rekao je Abbott.