Skupština Republike Kosovo

Govor Predsednice skupštine, dr. Vjosa Osmani, na ceremoniji parade snaga KBS-a u kasarni „Adem Jashari“

09.03.2020

Poštovani predstavnici kosovskih institucija;

Poštovani predsedniče, g. Hashim Thaçi,

Poštovani premijeru g. Albin Kurti,

Poštovani ministre odbrane g. Anton Quni,

Poštovani komandante KBS-a,

Poštovani ambasadori,

Poštovana vojna lica; oficiri i podoficiri,

Osećam se počastvovano što se u ime Skupštine Republike Kosovo, najviše predstavničke institucije u zemlji, obraćam vama Kosovskim bezbednosnim snagama, koje je sinonim za državljanstvo, zaštitu suvereniteta i nepovredivosti teritorije naše Republike.

Pre 22 godine u Prekazu, porodica Jashari borila se da odbrani prag kuće, porodicu, Prekaz i celo Kosovo, protiv jednog režima koji istrebljuje, postavljajući retki primer u istoriji jedne porodice koja je učinila uzvišenu žrtvu samopožrtvovanja za domovinu, tako da danas možemo uživati u slobodi i nezavisnosti. Tako ćemo se danas, u znak sećanja i poštovanja prema epopeji OVK-a, iz kasarne koja nosi ime Komandanta Adema Jashari, sećati s bolom, ali i ponosom na Adema, Hamzu i Shabana Jashari, porodicu Jashari i sve mučenike koji su pali za slobodu Kosova, ratne vojne invalide, koji su dali udove svojih tela za najskuplju slobodu.

Poštovana vojna lica!

Svaki mladić ili mlada žena koji imaju kao životni san vojnu uniformu i služenje domovini, u Vojsci Kosova ne mogu naći jaču referencu i inspiraciju za žrtvu domovini od ličnosti Adema Jashari i njegove porodice. Svojim junaštvom, koje je kulminiralo 5. 6. i 7. marta, 1998. godine, stvorio je izvanrednu društvenu solidarnost, postajući inspiracija svim mladim ljudima na Kosovu, pobudivši duh ustanka. On se pretvorio u primer žrtvovanja, koji su sledili mnogi mladići i mlade koji su se žrtvovali za Kosovo.

Poštovani pripadnici naših Snaga!

Vi uživate poštovanje i poverenje građana za vašu ulogu i posvećenost, za visoku profesionalnu pripremu i obuku koju posedujete, ali izvan svega, to uvažavanje u očima građana Kosova postoji zato što oni vide garanciju i zavet Adema Jashari i najboljih sinova i kćeri ove zemlje, koji su nam ostavili kao nasleđe našu zemlju i obavezali nas da ne dozvolimo da bude dirnut nijedan centimetar kosovske teritorije.

Građani u vama i u ranom i trajnom savezu sa prijateljskim državama Kosova vide garanciju da i ostaci narodnog heroja Isa Boletini u Boletinu, na severu zemlje, i njegova kula, su nedodirljivi i neprikosnoveni.

Poštovana vojna lica!

Mi kao država i kao narod nikada nismo imali namera nad drugima. Naša jedina svrha i misija bila je i ostaje zaštita naše domovine. Rano vojno lice ove zemlje, komandant Oslobodilačke vojske Kosova, Adem Jashari, dao nam je ovaj primer. Danas, svaki kadet, vojnik i oficir, kad god pomisli na plemenitu svrhu vojske, mora imati na umu suverenitet zemlje, koji poput komandanta Jasharija mora biti spreman da ga brani i obezbedi.

Adem Jashari, na kojeg se danas prisećamo, dao je primer kako se štiti ova zemlja, kako je svaki ugao ove zemlje svet i kako se za nju treba boriti. Adem Jashari je odbranio prag svoje kuće i prag zajedničke kuće, našeg Kosova. Tako je postao simbol otpora i simbol posvećenog vojnog lica koji nije prestajao da se angažuje u odbrani svoje domovine. On je odabrao uzvišenu žrtvu, kao što bi to učinio svaki pošteni vojskovođa kada bi se narušio integritet zemlje, i tako je dokazao da je sloboda mnogo dragocena i da je žrtva, uključujući i onu najuzvišeniju, nemerljiva u poređenju s njom.

Vi ste danas pripadnici oružanih snaga, sa svetom misijom zaštite domovine i obezbeđenja njenog teritorijalnog integriteta. Vi služite domovini svakodnevno i na to trebate biti ponosni. Ali, svakoga dana se morate osvrnuti nazad i setiti se žrtve Adema Jashari i hiljade sinova i ćerki ove zemlje koji su videli Kosovo slobodnim i opredelili su se da da tu državu učine dostojnom i netaknutom. Na vašim ramenima nosite grb Republike, ove Republike koja je stvoren na žrtvu mnogih generacija. Stoga, morate obezbediti da će to biti amblem zemlje koju je Adem Jashari dizajnirao i za koju se borio:

Vi nas činite ponosnim napornim radom i zalaganjem koje pokazujete u podizanju naših snaga među najmodernijim vojskama na svetu. Naše snage će se dalje razvijati kao profesionalne i interoperabilne vojne snage sa snagama NATO-a. One su već sada spremne da doprinesu mirovnim operacijama van zemlje, u punom partnerstvu i koordinaciji sa NATO-om. Ali, mi želimo da se ovo strateško partnerstvo još više produbi. Stoga, članstvo u NATO-u ostaje strateški cilj naše Republike za koji ćemo se angažovati svim svojim potencijalom.

Primer vojske kako se služi časno i odano neka bude vodič svakom vođi državnih institucija i zvaničnika koji su položili zakletvu u služenju domovini i odbrani teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

Bog blagoslovi naše snage naše Kosovo!

Bog blagoslovi porodicu Jashari!

Čast domovini!

Direkcija za medije i odnose s javnošću