Skupština Republike Kosova

Delegacija Skupštine Kosova učestvovala je u radu 33. zasedanja Evropske regionalne skupštine u okviru PSF-a

27.11.2021

Na poziv predsednice Skupštine Republike Albanije Lindite Nikolla, stalna delegacija Skupštine Republike Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije (PSF), sastavljena od Dimal Basha, šefa delegacije Skupština Kosova u PSF,  poslanice Ariana Musliu Shoshi i Fridon Lala, članovi, učestvovali su u radu 33. zasedanja Evropske regionalne skupštine u okviru PSF-a.

Ovu sednicu je u rekordnom roku organizovala Skupština Republike Albanije, a održana je u Tirani, nakon otkazivanja skupa koji je prvobitno trebalo da bude održan u Beogradu.

Podeljeni u dva panela, članovi ove skupštine učestvovali su u opsežnoj raspravi o odgovoru parlamenata na zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom COVID-19.

Uz pomoć eksperata, članovi su raspravljali o pitanju "demokratije i društva suočenih s pandemijom", kao i o "geopolitičkim izazovima" koje je ova kriza postavila, upoređujući tako naučni i politički diskurs.

Šef Delegacije Skupštine Kosova u PSF-u, poslanik Dimal Basha, govorio je na diskusijama drugog panela na temu „Zdravstvena kriza – Geopolitika – Pitanja i perspektive“.

Na sednici je bilo reči i o određivanju mesta i datuma sastanka predsednika i Evropske regionalne skupštine za 2022. godinu, u kom slučaju je predsedavajući delegacije Skupštine, poslanik Dimal Basha izrazio interesovanje da Skupština Kosova bude domaćin sledeće godine. 

Posebnost ove sesije bilo je odlikovanje albanskog pisca Ismaila Kadarea sa titulom „Veliki vitez Reda Plejada, Frankofonije i dijaloga među kulturama“, koje dodeljuje Organizacija Frankofonije, za njegov univerzalni rad preveden na francuski jezik i prisutan u celom frankofonom svetu.

Titula je uručena književnici Heleni Kadare, supruzi pisca Ismaila Kadarea.