Skupština Republike Kosovo

Komisija za spoljne poslove i dijasporu sastala se sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomáš Szunyog

08.10.2021

Komisija za spoljne poslove i dijasporu, kojom predsedava Haki Abazi, održala je danas sastanak sa šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog, na kojem je tema razgovora bila agenda i odnosi između Kosova i EU.

Samit Brdo u Sloveniji, evropske integracije, vizna liberalizacija za Kosovo i pitanje dijaloga sa Srbijom bile su neke od tema o kojima su članovi Komisije za spoljne poslove i dijasporu razgovarali sa šefom Kancelarije EU na Kosovu.

Szunyog je rekao da su zemlje članice Evropske unije posvećene pomoći zemljama Zapadnog Balkana, te da je ta podrška, prema njegovim rečima, povezana sa napretkom u oblasti vladavine prava, socio-ekonomije i posvećenosti evropskim vrednostima.

Predstavnik EU izrazio je zadovoljstvo što je Skupština Republike Kosovo usvojila Nacionalni program za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2021-2025 i Akcioni plan za sprovođenje Agende za evropske reforme.

Šef Kancelarije EU rekao je da očekuje od Vlade Republike Kosovo da će nakon izglasavanja ovih dokumenata, dati prioritet reformama za evropsku agendu.

Članovi Komisije su sa svoje strane bili više zainteresovani za viznu liberalizaciju za građane Kosova i dijalog sa Srbijom.

Szunoyg je rekao da zaključci koji su proizašli sa Samita u Brdu ne uključuju viznu liberalizaciju, jer su prema njegovim rečima, evropske integracije i proces vizne liberalizacije dva odvojena pitanja.

Članovi Komisije su naglasili potrebu što brže liberalizacije viza za građane Kosova i postizanje međusobnog priznanja od strane Srbije.