Skupština Republike Kosova

Koordinacioni sastanak GŽP u vezi sa aktivnostima u okviru Meseca podizanja svesti o raku dojke

08.10.2021

Predsednica Grupe žena poslanica, gđa. Tinka Kurti, primila je danas na zajedničkom sastanku bivšu predsednicu Republike Kosovo, gđu. Atifete Jahjaga, predsednicu Komisije za zdravlje, gđu. Fatmire Mulhaxha Kollçaku, predsednicu Komisije za ljudska prava, takođe članica Komisije GŽP-a, gđa. Duda Balje, poslanicu i takođe član ove Komisije, gđu. Albana Bytyqi, kao i osnivačicu Kosovskog centra za borbu protiv raka dojke „Jeta - Vita“, gđu. Nafije Latifi.

Svrha sastanka bila je koordinacija aktivnosti koje će biti organizovane u okviru Meseca borbe protiv raka dojke. Kao rezultat toga, treća nedelja oktobra biće u potpunosti angažovana na aktivnostima za ovaj cilj.

„Svaka žena ili muškarac koji je pogođen može se spasiti i preživeti. Statistika je sjajna za pogođene, ali svaki dan veća za one koji uspešno prebrode ovaj izazov. To je zahvaljujući poslu koji se decenijama radi na podizanju svesti i podršci koja se treba povećati. Kao institucije i društvo, imamo obavezu da podržimo pogođene devojke i žene“, rekla je predsednica GŽP-a Tinka Kurti.

Oni su se založile da će pružiti institucionalnu i finansijsku podršku.