Skupština Republike Kosova

Od nastavka sednice

21.01.2022

Pod vodstvom predsednika Glauka Konjufce, Skupština Republike Kosovo je danas nastavila rad sa nedovršenim tačkama, sa plenarne sednice održane 20. januara ove godine.
 
U početku je na sednici razmatran Nacrt zakona br. 08/L-101 o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između Republike Kosovo koju predstavlja Ministarstvo finansija, rada i transfera i Međunarodnog udruženja za razvoj,  za projekat „Projekat reforme sistema socijalne pomoći na Kosovu“.
 
Obrazloženje ovog Nacrta zakona, u ime Vlade, dao je ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati. Ovom prilikom, ministar Murati je naglasio da ovaj sporazum ima za cilj reformu politike i socijalne pomoći za porodice u potrebi. Prema njegovim rečima, ukupna vrednost ovog projekta reforme sistema socijalne pomoći na Kosovu dostiže vrednost do 47 miliona evra.
 
Po proceduri, govorili su predsednici poslaničkih grupa, koji su izneli stavove grupa koje predstavljaju. Dakle, sa 75 glasova za, 8 protiv i bez uzdržanih, Skupština nije dala saglasnost za predmetni Nacrt zakon.
 
Dalje, sednica je nastavljena razmatranjem i usvajanjem u drugom čitanju tri Nacrta zakona: Nacrt zakona br. 08/L-013 o imovinskim pravima stranih državljana u Republici Kosovo, Nacrt zakona br. 08/L-015 o Privrednom sudu, kao i Nacrt zakona br. 08/L-057 o izmenama i dopunama Zakona br. 04/L-089 o humanitarnom deminiranju.
 
Dok sednica zbog nedostatka nevećinskih zajednica nije razmatrala Nacrt zakona br. 08/L-023 o izmenama i dopunama Zakona br. 03/L-064 o službenim praznicima u Republici Kosovo.
 
U međuvremenu, u nedostatku kvoruma, revizija godišnjeg izveštaja Nezavisne komisije za rudnike i minerale za 2020. godinu nije stavljena na glasanje.