Skupština Republike Kosova

Održan je prvi okrugli sto predsednika Komisija Skupštine Albanije i Skupštine Kosova

08.10.2021

U okviru saradnje između Skupštine Republike Kosovo i Skupštine Republike Albanije, u Tirani je održan prvi okrugli sto predsednika Komisija Skupštine Albanije i Skupštine Kosova.

Ovaj okrugli sto je organizovan kao rezultat prve zvanične posete predsednice Skupštine Albanije Lindita Nikolla Kosovu i plodnih razgovora sa predsednikom Skupštine Glauk Konjufca.

Okrugli sto je počeo pozdravnim govorom predsednice Skupštine Albanije Lindita Nikolla.

U svom uvodnom govoru, predsednica Nikolla je rekla da su Skupština Albanije i Skupština Kosova upravo započele novo poglavlje intenzivne saradnje i da je prvi okrugli sto predsednika komisija prvi korak u institucionalizaciji parlamentarne saradnje.

Ona je dodala da se paralelno sa ovim okruglim stolom, u radnim grupama obe skupštine, pod rukovodstvom generalnih sekretara, finalizuje Sporazum o saradnji između dve skupštine.

„Ovaj okrugli sto je mesto rada izabranih albanske nacije, na kome se raspravlja kako bi se bolje služilo našim sunarodnicima i građanima, gde god da se nalaze. Vreme je da se intenziviraju, umnože kontakti i proširi bratska saradnja između naše dve skupštine “, naglasila je Nikolla.

S druge strane, predsednici Parlamentarnih komisija dveju skupština, tokom diskusije, istakli su različite aspekte parlamentarne saradnje, pozivajući se na delokrug odgovarajućih komisija u zakonodavnom procesu i približavanje zakonodavstva, kako bi se olakšala saradnja između institucija, privatnog sektora i građana.

Razgovori su se uglavnom fokusirali na saradnju u približavanju zakonodavstva dve zemlje sa zakonodavstvom Evropske unije u oblasti ekonomije, javnih finansija, investicija, trgovine, bezbednosti i odbrane, obrazovanja, istraživanja, kulture, medija, zdravstva i socijalne zaštite, saradnje sa dijasporom, podršci produktivnim aktivnostima privatnih preduzeća, javne uprave, poljoprivrede i ruralnog razvoja, životne sredine i održivog razvoja, infrastrukture i transporta, energetike, lokalne uprave.

Predsednica Parlamentarnih komisija složili su se da, pored sastanaka na nivou skupština, treba proširiti i produbiti saradnju između odgovarajućih komisija, a njihove rezultate predstaviti i raspravljati na zajedničkim okruglim stolovima, koji će se periodično održavati.