Skupština Republike Kosova

Plenarna sednica Skupštine

06.05.2021

Skupština Republike Kosovo, kojom je predsedavala potpredsednica Saranda Bogujevci, održala je danas plenarnu sednicu. Pored uobičajenih tačaka, izjava van dnevnog reda i poslaničkih pitanja, na dnevnom redu su bile i dve tačke: parlamentarna rasprava o organizaciji obrazovanja na svim nivoima u  pandemijskoj situaciji  COVID-19, kao i razmatranje preporuka Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu u vezi sa zahtevom JP KOSTT za obezbeđenje finansijskih sredstava za pokrivanje gubitaka na severnom delu Kosova. 
Tokom odvijanja tačke izjava van dnevnog reda, deo izjava ministara, poslanici PG LDK napustili su salu, nakon što je prekinut govor predsedniku PG LDK Arbenu Gashi. Nakon toga, predsednik PG PDK, Abelard Tahiri, zatražio je hitan sastanak Predsedništva i nakon njegovog govora,  i poslanici ove grupe napustili su sednicu.
Predsedavajuća sednice privremeno je prekinula plenarnu sednicu. Sednica je nastavljena poslaničkim pitanjima. 

Sednica je nastavljena nakon pauze, razmatranjem preporuka Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu u vezi sa zahtevom JP KOSTT da obezbedi finansijska sredstva za pokrivanje gubitaka na severnom delu Kosova, jer s obzirom da PG PDK, kao inicijator, nisu bili prisutni u sali da obrazlože zahtev za parlamentarnu raspravu o organizaciji obrazovanja na svim nivoima u pandemijskoj situaciji COVID-19. 

Predsedavajuća sednice obratila se i dala reč potpredsednici komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu Jeti Statovci da obrazloži preporuke, a zatim je sednica nastavljena izjavama predsednika parlamentarnih grupa.     

Nakon diskusija, predsedavajuća je predložila glasanje preporuka, koje su odobrene sa 61 glasom. 

Sednica Skupštine zatvorila je radove za danas.