Skupština Republike Kosova

Počela je sa radom zajednička sednica Skupštine Kosova i Skupštine Albanije

27.11.2022

Intoniranjem  albanske himne i himne Kosova, počela je zajednička sednica Skupštine Republike Kosovo i Skupštine Republike Albanije, organizovana u čast 110. godišnjice nezavisnosti Albanije. 

Ujedno, ovo je prvi sastanak koji dva parlamenta održavaju zajedno, čime je obeležen najviši nivo saradnje u istoriji parlamentarizma obe zemlje.

Predsednica Skupštine Republike Albanije Lindita Nikolla se obratila poslanicima oba parlamenta i ostalim gostima i poželela im dobrodošlicu. Sednica je nastavljena  obraćanjem predsednika Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca.

Takođe, prisutnima su se obratili i premijer Republike Albanije Edi Rama i premijer Republike Kosovo Albin Kurti.

Svečanim govorom obratili su se i predsednici parlamentarnih grupa Skupštine Albanije i Skupštine Kosova: Mimoza Kusari Lila u ime Poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje, Taulant Bala u ime Poslaničke grupe Socijalističke partije, Abelard Tahiri u ime Poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Arben Gashi u ime  Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, Enkelejd Alibeaj u ime Poslaničke grupe Demokratske partije Albanije, Mesila Dodka u ime Poslaničke  grupe za demokratiju i promene, Besnik Tahiri u ime Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova i Fatmir Mediu u ime Poslaničke grupe Alijanse za promene.

Povodom obeležavanja ove godišnjice biće održane i druge kulturne aktivnosti.