Skupština Republike Kosova

Predsednik Glauk Konjufca primio predsednika Ilira Metu: Budućnost Kosova je u EU i NATO, a ne u regionalnim inicijativama Srbije

25.11.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca, zajedno sa savetnicima, primio je danas na sastanku predsednika Republike Albanije Ilira Metu.

Tokom sastanka, između ostalog, razgovarano je o intenziviranju saradnje naše dve zemlje, dešavanjima u regionu i procesu integracije u Evropskoj uniji.

Predsednik Skupštine zahvalio se predsedniku Meti na velikom doprinosu albanske države za slobodu i nezavisnost Kosova, kao i na kontinuiranoj podršci u procesima njegove rekonstrukcije.

Predsednik Glauk Konjufca je ovom prilikom ponovio stav da je država Kosovo otvorena za regionalnu saradnju, ali samo na bazi jednakosti, reciprociteta i angažovanja EU-a.

Za Republiku Kosovo neprihvatljive su inicijative Srbije, poput takozvanog „Otvorenog Balkana“, koje imaju za cilj da zaobiđu Berlinski proces za Zapadni Balkan i EU. Budućnost naše zemlje i regiona je u Evropskoj uniji i NATO-u, istakao je predsednik Skupštine.

Predsednik Meta je potvrdio opredeljenje da je Albanija bila i uvek će biti podrška Kosovu.

Predsednik Konjufca i predsednik Meta su ponovili potrebu za intenzivnijom saradnjom i bližom koordinacijom zvaničnih politika Kosova i Albanije u budućnosti.