Skupština Republike Kosova

Predsednik Glauk Konjufca: Projektom Law Data, nivo demokratije i transparentnosti je veći

23.11.2021

Danas je u Skupštini Republike Kosovo predstavljen projekat „Razvoj službe pravnih informacija (Law Data).

Svrha ovog projekta, finansiranog od strane norveškog Ministarstva spoljnih poslova, je jačanje i promovisanje transparentnosti i efikasnosti Skupštine Republike Kosovo, kao i drugih državnih institucija vladavine prava na Kosovu.

Prezentaciji su prisustvovali predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca, ambasador Norveške na Kosovu Jens Erik Grøndahl, zvaničnici Skupštine i drugih institucija Republike Kosovo.

Ovom prilikom, predsednik Konjufca je rekao da je ovaj projekat veoma važan za Skupštinu Kosova, izražavajući zahvalnost i visoko ceneći pomoć Norveške države za Kosovo.

Prema rečima predsednika Konjufce, ovaj projekat se suštinski poklapa sa ulogom Skupštine, jer Skupština ima centralnu ulogu u političkim kretanjima od usvajanja zakona do nadzora Vlade.

„Skupština je dom građana, jer su tu njihovi izabranici i mislim da to treba da bude dom otvorenih vrata“, rekao je predsednik Glauk Konjufca, dodajući da ovaj projekat uspeva da poklopi suštinu koju ima, a to je transparentnost.

„Tako da ovaj projekat ima za cilj transparentnost, jer građani treba da imaju direktan i vrlo lak pristup zakonodavstvu i inkluziji. U Skupštini Kosova do sada su građani dobijali ograničenu dimenziju. Građani žele da znaju konačan oblik zakona, žele da znaju koja je forma koja reguliše njihov život i šta im demokratija i zakonodavstvo mogu najviše koristiti", rekao je predsednik Konjufca, dodajući da što je građanin svesniji i bliži zakonodavstva, to je viši nivo demokratije i sigurnije društvo.

Dok je ambasador Norveške na Kosovu Jens Erik Grøndahl rekao da ovaj projekat ima za cilj da poveća transparentnost rada Skupštine Republike Kosovo, a ne samo Skupštine, jer će, kako je rekao, ovaj projekat biti uključen u druge institucije Republike Kosovo.

"Ovo je novi format koji omogućava praćenje zakona od strane svih zainteresovanih, njihovog značaja i uloge u životima građana", rekao je ambasador Grøndahl.

Tokom prezentacije, menadžer projekta Kare Vollan pokazao je kako će raditi Služba za pravne informacije. On je rekao da preko ove usluge svako ko želi može videti moguće izmene zakona. Ovaj projekat, prema njegovim rečima, realizovaće se u Kabinetu premijera, Ministarstvu pravde i drugim državnim institucijama.