Skupština Republike Kosova

Predsednik Glauk Konjufca: Ukshin Hoti će se pamtiti sve dok postoji albanska nacija 

16.05.2022

Povodom 23. godišnjice nestanka aktiviste nacionalnog pitanja Ukshin Hoti, predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca odao je počast i položio cveće pored njegove biste, u dvorištu kuće-muzej u selu Velika Kruša. 

Tokom posete, šef Skupštine je dočekan od strane Andin Hoti, sin aktiviste Ukshin Hoti.

Predsednik Konjufca je ovom prilikom rekao da je pre 23. godine na Kosovu izvršen veliki zločin srpske države, koji je teško iskusila cela nacija. 

Prema njegovim rečima, Ukshin Hoti je iza sebe ostavio veliko i dugo nasleđe za pamćenje.

„Ostavio nam je izuzetno intelektualno, patriotsko i rodoljubivo nasleđe, koje ćemo uvek pamtiti i sadašnje i buduće generacije, zbog političkih stavova koje nam je ostavio. Njegovo delo osvetljava naš put i danas, kao politički službenici, ali i onima koji studiraju politiku“, rekao je predsednik parlamenta Konjufca.

Za nestanak Ukshin Hoti pre 23 godine, prema rečima predsednika Konjufce, srpska država još nije dala odgovornost i niko nije osuđen, iako se znaju tadašnje vlasti u zatvoru Dubrava u vreme kada je nestao.

Ovakav pristup Srbije, dodao je predsednik Konjufca, dokazuje da srpska država nije promenila mišljenje od 1998. godine.
„Ovaj pristup pokazuje da Srbija nije promenila pravac koji je imala 1998-1999 godine prema albanskom narodu. Ukshin Hoti će se uvek pamtiti, sve dok bude postojala albanska nacija, jer njegova patriotska delatnost traje decenijama. Bio je spreman da napusti i mesto profesora na Univerzitetu u Prištini kako bi branio studentske proteste 1981. godine. Time je dokazao da je uvek bio na strani naroda“, rekao je Konjufca.

Aktivista i intelektualac Ukshin Hoti se vodi kao nestao od 16. maja 1999. godine, dana kada je trebalo da bude pušten iz zatvora Dubrava.