Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Konjufca: Cilj Srbije je bio etničko čišćenje i istrebljenje Albanaca

02.05.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca danas je odao počast i položio cveće na spomen kompleks u Studimlju u Vučitrnu, u čast 116 Albanaca koji su pre 22 godine ubijeni i masakrirani od strane srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga.

Predsednik skupštine Konjufca je u govoru naglasio da ovaj masakr označava akt genocida koji je počinila država Srbija nad albanskim narodom Kosova.

Rekao je da u masakru u Studimeu krvava neprijateljska ruka nije poštedila nikoga i ništa, ubijajući i masakrirajući nemilosrdno s jedinom svrhom proterivanja albanskog naroda Kosova iz zemalja njihovih predaka, kako bi Kosovo bilo posrbljeno i etnički očišćeno.

"116 ubijenih Albanaca, ne štedeći čak ni decu, žene i starce, dokazuju da je jasni cilj Srbije bio istrebljenje albanskog naroda na Kosovu," rekao je g. Konjufca.

Dalje, predsednik skupštine Konjufca ponovio je da martiri ne mogu počivati u miru, niti se srca njihovih porodica smirivati, jer još uvek nije bilo pravde za genocid koji je počinila Srbija, a koji su iskusili stanovnici Studime Vučitrna i sav albanski narod na Kosovu.

"Mi kao institucije moramo biti na vrhu zadatka, ne samo uz odavanje počasti i sećanje na poginule martire, već i tražeći pravdu, tako da kriminalci budu kažnjeni i pravda izvršena", rekao je g. Konjufca.