Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Konjufca: Da radimo u kažnjavanju srpskih ratnih kriminalaca

03.05.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca poklonio se danas i položio cveće na nadgrobni spomenik palih u selu Bukoš u Suvoj Reci.

U školskom dvorištu sela Bukoš, srpska policija je 3. maja 1999. godine ubila i masakrirala 25 Albanaca iz ovog sela i drugih sela u opštini Suva Reka.

U prisustvu porodica poginulih, predsednik Skupštine Konjufca rekao je da će martirima i palim borcima uvek biti odana počast i biće uvek pamćeni.

"Martiri i pali borci  su pali kako bi ova deca, koju danas ovde vidim, mogla živeti slobodno", rekao je predsednik Skupštine Konjufca, dodajući da neće prestati tražiti pravdu za sve masakre počinjene u celoj zemlji.

"Svaki institucionalni zvaničnik, koji predstavlja državu Kosovo, trebao bi imati obavezu da traži pravdu od jutra do kraja dana. Bol nikada neće proći, ali čak ni mučenici ne mogu počivati u miru ako zločinci i dalje budu slobodni Mora postojati pravda za vaše porodice, jer ste dali svoje najmilije za slobodu Kosova," rekao je g. Konjufca.

Nakon omaža u Bukošu, predsednik skupštine Konjufca poklonio se statui heroja Besima Ndrece u Suvoj Reci, na 26. godišnjicu njegovog herojskog pada.

Ovom prilikom predsednik Konjufca rekao je da je herojski čin Besima Ndrece, 3. maja 1995. godine, inspiracija za kasnija dešavanja, poput studentskih protesta i angažovanja mnogih mladih ljudi u Oslobodilačkoj vojsci Kosova.
"To pokazuje da se albanski narod u prošlosti nije predao i vratio pušku srpskom okupatoru, dajući najskuplju stvar kao što je život", rekao je između ostalog predsednik skupštine Konjufca.