Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Konjufca dočekao predstavnike Koalicije VAKAT

16.04.2021

Predsednik Skupštine Kosova, g. Glauk Konjufca, dočekao je danas predstavnike bosanske zajednice, koji pripadaju parlamentarnom političkom subjektu VAKAT, na čelu sa Rasimom Demirijem. 

Čestitali su gospodina Konjufca na novom zadatku i izrazili zahvalnost zbog njihovog uključivanja u vladu koju predvodi premijer Albin Kurti.

Čelnici koalicije VAKAT izrazili su zabrinutost zbog strogih kriterijuma viznog režima koje Savezna Republika Bosna i Hercegovina i dalje primenjuje na građane Republike Kosovo, uključujući zajednicu kosovskih Bošnjaka. Naglasili su da su takva ograničenja nepravedna, nehumana i krše pravo na slobodno kretanje ljudi, te da se takve prepreke javljaju zbog stavova Republike Srpske, entiteta stvorenog na osnovu masakra i genocida na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka lideri koalicije VAKAT pokrenuli su i pitanje usvajanja rezolucije u Skupštini Kosova kojom bi se osudio genocid Srbije u Srebrenici.

Predsednik Glauk Konjufca zahvalio se predstavnicima koalicije VAKAT i izrazio podršku postavljenim pitanjima, kao i sveobuhvatnu podršku zajednici kosovskih Bošnjaka.