Skupština Republike Kosova

Sa plenarne sednice

30.06.2022

Skupština Republike Kosovo, pod rukovodstvom predsednika Glauka Konjufce, održala je danas redovnu plenarnu sednicu.

Nakon izjava van dnevnog reda i parlamentarnih pitanja, sednica je nastavljena parlamentarnom raspravom o merama koje treba preduzeti da bi se građanima pomoglo da se suoče sa povećanjem cena osnovnih proizvoda, koje je predložio Demokratski savez Kosova.

U svojstvu predlagača, poslanik Besian Mustafa rekao je da je predlog LDK jednostavan i da zahteva smanjenje akciza i PDV-a na derivate, kao i proširenje liste proizvoda sa sniženim PDV-om.

Nakon izlaganja predlagača, izjasnili su se šefovi parlamentarnih grupa.

Predsednica PG Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Lila rekla je da su cene porasle kao posledica rata u Ukrajini, a ne da je Vlada povećala bilo kakve takse.

„Povećanje cena je rezultat stranih uticaja. Dok je da bi olakšala život građanima, Vlada donela administrativno uputstvo, po kome se regulišu cene naftnih derivata, postavljajući maksimalnu maržu profita koju trgovci ovim proizvodom mogu da imaju“, rekla je Kusari-Lila. 

Ona je rekla da VV ne podržava predlog LDK, za koji je naglasila da smanjenje PDV-a utiče na smanjenje prihoda, dok je u ime PG VV predložila da se pokrene nacrt zakona o određivanju profitne marže za osnovne proizvoda, koji su takođe definisani Zakonom o PDV-u i koji su po stopi od 8 odsto.

U ime PDK, predsednik grupe Abelard Tahiri kritikovao je Vladu zbog, kako je rekao, nečinjenja i nemara u vezi sa krizom sa kojom se građani suočavaju. 

„Svesni smo kako je došlo do ovog poskupljenja i normalno ne krivimo Vladu za sve, ali krivimo Vladu za nemar i nerad i za njenu posvećenost da se izbori sa ovom krizom koja izuzetno otežava živote građana u našoj Republici “, rekao je Tahiri. 

U ime PG LDK, poslanica Hykmete Bajrami je rekla da je aktuelna vlast ranije obećala da će biti bliska građanima, ističući da Kosovo ne može da proizvede dovoljno nijednog osnovnog proizvoda, kritikujući predlog PG VV za određivanje profitne marže, rekavši da se to ne može uraditi u slobodnoj tržišnoj ekonomiji.

U ime PG AAK-a, poslanik Pal Lekaj je rekao da je Kosovo u političkoj i ekonomskoj krizi, tražeći od vlade da se angažuje za prevazilaženje ove krize. Lekaj je u svom govoru predložio nekoliko mera. 

„Ukloniti na period od tri meseca sve poreze na osnovne artikle za brašno, ulje, šećer i mlečne proizvode, prepoloviti poreze na naftu, benzin i gasna goriva, preuredite Zakon o minimalnoj zaradi gde iznos od 250 evra poveća na 350 i u ovaj zakon treba uključiti i veterane“, naglasio je između ostalog Lekaj. 

Nakon izjava predstavnika parlamentarnih partija, reč je uzeo premijer Republike Kosovo Albin Kurti.

Premijer Kurti je rekao da je evidentno da su cene na Kosovu porasle, ali je dodao da Kosovo nije jedina zemlja koja se suočava sa ovom situacijom. On je rekao da se nakon odluke o ograničavanju profitne marže za goriva stabilizovala cena ovih proizvoda i dodao da je Vlada učinila sve da preduzme neophodne mere. 

„Kosovo nije jedina u ovoj situaciji rasta cena. Cene su globalno porasle i zbog ograničenja lanca snabdevanja. Dakle, uglavnom imamo posla sa uvezenom inflacijom, na koju mi kao vlast nemamo nikakvu kontrolu niti uticaj. Kao Vlada dali smo sve od sebe da obezbedimo da preduzimamo neophodne mere za postizanje tri glavna cilja: prvo, da sprečimo domaće inflatorne pritiske koliko god možemo, drugo da podržimo one kojima je to najpotrebnije i treće da preduzmemo mere protiv špekulanti koji pokušavaju da iskoriste ovu krizu da povećaju svoj profit“, rekao je premijer Kurti. 

Navodeći mere koje je vlada preduzela za energetsku krizu, kao i druge mere, premijer Kurti je rekao da su se i cene goriva, nakon odluke o ograničenju profitne marže, stabilizovale.

U raspravi su učestvovali i drugi poslanici Skupštine Republike Kosovo, kao i članovi vladinog kabineta.

Besian Mustafa je nakon završetka rasprave predložio rezoluciju kojom se traži smanjenje akcize i stope PDV-a na derivate na period od tri meseca, sa mogućnošću nastavka još tri meseca, u zavisnosti od razvoja situacije na međunarodnom tržištu, kao i proširenje liste esencijalnih proizvoda sa sniženim PDV-om za tri meseca, uz mogućnost produženja za još tri meseca, u zavisnosti od međunarodnih dešavanja.

Od 71 poslanika koje je učestvovalo u glasanju, za rezoluciju je glasalo 24, a protiv je bilo 47 poslanika. Shodno tome, predložena rezolucija nije dobila dovoljno glasova za usvajanje u Skupštinu. Posle glasanja, predsednik Konjufca je prekinuo današnju sednicu, da bi se nastavila sutra u 10 časova.