Skupština Republike Kosova

Sa radova plenarne sednice

11.06.2021

Skupština Republike Kosovo, kojom je predsedavao predsednik Glauk Konjufca, sazvala je novu plenarnu sednicu,  koje je počela sa izjavama poslanika van dnevnog reda i njihovim pitanjima za ministre Vlade Republike Kosovo.
 
Članovi Vladinog kabineta dali su odgovore na pitanja upućena od strane poslanika.

Sednica je nastavljena predlogom za proceduralnu mociju koju je podneo predsednik Komisije za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Ardian Gola, kako bi odstupao od pravila Poslovnika Skupštine u vezi sa uvođenjem nove tačke dnevnog reda ratifikacija Državnog saveta za kvalitet.
 
Proceduralna mocija data je na glasanje, za koje je glasalo 60 poslanika, ali ovi glasovi nisu bili dovoljni za dalje postupanje.

Nakon ovog glasanja, sednica je nastavljena tačkom dnevnog reda, u vezi sa diskusijom o dosadašnjem toku procesa dijaloga sa Srbijom.
 
Premijer Albin Kurti obratio se poslanicima Skupštine o dosadašnjem procesu dijaloga, govoreći o tome šta se do sada dogodilo u ovom procesu.
 
U svom govoru rekao je da su njegova glavna načela u dijalogu sa Srbijom prihvatanje stvarnosti nezavisnog Kosova od strane Srbije, prihvatanje zločina počinjenih na Kosovu od strane Srbije, jednakost predstavnika u dijalogu, a uz to je rekao da Članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i priznavanje pet država EU trebalo bi da budu u konačnom sporazumu. 

Premijer Republike Kosovo zatražio je konsenzus političkog spektra u vezi sa dijalogom.

“Važno je postići konsenzus po ovom pitanju. Izveštavamo u komisijama i Skupštini pre početka dijaloga. Pozvao sam lidere opozicije i vi znate pristup dijalogu, jer sam ga ponovio nekoliko puta “, rekao je premijer Kurti.
 
U svom govoru, premijer je kritikovao do sada postignute sporazume, dodajući da je srpska strana dosledno podrivala zajedničke napore za uspeh.
„Na primer, u energetici, integrisanom upravljanju granicama, ukidanju paralelnih struktura, slobodi kretanja, carinski pečat, regionalnom predstavljanju i slično“, rekao je Kurti. 

Premijer Kurti takođe je kritikovao prethodne vlade zbog, kako je rekao, štete koju su naneli zemlji u dijalogu sa Srbijom, dok je pomenuo i sporazum Asocijacije opština sa srpskom većinom, koji prema njegovim rečima nije predstavljena onakva kakva je u stvarnosti. 

“U sporazumu za Asocijaciju objavljeno je da se srpska strana saglasila da se Asocijacija osnuje u potpunosti u skladu sa Ustavom, takođe je navedeno da Asocijacija nema jedno etnički karakter i to potkrepljuje obrazloženje da u opštine za koje se očekuje da će biti deo asocijacija žive i druge nacionalnosti osim srpske“, rekao je Kurti.

Premijer je naglasio i glavne lekcije iz dosadašnjeg toka procesa dijaloga sa Srbijom.

“Uzajamno priznavanje od 5 zemalja Evropske unije, članstvo u Ujedinjenim nacijama itd. Stranke se moraju osećati ravnopravno u svakoj fazi razgovora“, rekao je premijer Kurti.
 
Nakon izlaganja premijera u vezi sa tokom procesa dijaloga, reč su dobili predstavnici parlamentarnih grupa. 

U ime PG Demokratske partije Kosova obratio se poslanik Enver Hoxhaj, koji je rekao da vlada Kurti ima veoma pogrešan pristup dijalogu, jer sledeće nedelje premijer, prema njegovim rečima, ide u Brisel bez platforme, bez strategije i bez načela. Hoxhaj je rekao da je očekivao da će na ovoj sednici biti reči o platformi sa kojom će premijer stupiti u dijalog. 

“U dijalog ulazite kršeći svoja zalaganja da nećete otići bez traženja porodice u Srbiji, bez pronalaska poslednje nestale osobe, a da Srbija ne plati ratnu odštetu. Ovo je vaša platforma u poslednjih 10 godina. Rekli ste da nećete stupiti u dijalog bez poništenja sporazuma. Iznesite to u Skupštinu, poništite sporazume, imate glasove “, rekao je Hoxhaj.

U ime PG Demokratskog saveza Kosova, poslanik Lumir Abdixhiku rekao je da premijer Republike Kosovo u dijalogu sa Srbijom ide potpuno nepripremljen. Rekao je da bi pred sastanak premijera Kurtija sledeće nedelje sa predsednikom Srbije Vučićem u Briselu, čelnik izvršne vlasti u Skupštini trebalo da govori o načelima i platformi dijaloga, a ne o prošlosti, iznoseći i stav svoje stranke o ovom procesu. 

“Prvo načelo je o stanovištu Kosova za ovaj dijalog, upravo da taj dijalog ne treba da se radi za Kosovo, već́ da se radi na osnovu dve ravnopravne i suverene države i ovde je odluka MSP glavni adut. Drugo načelo je odbacivanje bilo kakvog dijaloga koji otvara teritorijalnu i geografsku organizaciju Kosova. Treće načelo koji Vlada mora uspostaviti odnosi se na našu ustavnu organizaciju. Ahtisarijev paket je poslednji kompromis Kosova. Svaka tendencija je udar na Kosovo. Četvrto načelo odnosi se na konačni rezultat, a to je priznanje Kosova”, rekao je Abdixhiku.

Iz Alijanse za budućnost Kosova obratio se poslanik Ramush Haradinaj, koji je rekao da čelnici kosovskih institucija treba da zatraže od Sjedinjenih Američkih Država specijalnog predstavnika u dijalogu.
 
 “Zašto se premijer Kosova ne obraća američkom predsedniku zajedno sa predsednicom i predsednikom parlamenta, bilo i sa drugim partijama, da zatraži specijalnog izaslanika za dijalog Kosovo i Srbija“, rekao je Haradinaj.
 
Dok je u ime PG Pokreta Samoopredeljenja, poslanik Haki Abazi rekao da su prethodne vlade ušle u nepripremljen dijalog i da je to bio skriveni proces. 

“Rekli ste da nećemo imati politički dijalog jer je ovo samo tehnički dijalog. Ne samo da je razgovarano o teritoriji, već́ i o ekonomskim resursima zemlje i narod je to na vreme shvatio i zaustavio“, rekao je Abazi.

Sednica je nastavljena raspravama poslanika pozicije i opozicije koji su se suočili sa svojim stavovima o procesu dijaloga.
 
Za pitanja koja su pokrenuli poslanici u ime Vlade Republike Kosovo, pojašnjenja je dao zamenik premijera Besnik Bislimi, čijim je govorom završena rasprava o procesu dijaloga sa Srbijom. 

U odsustvu poslanika u sali, predsednik Skupštine Glauk Konjufca predložio je da se sednica sa preostalim tačkama nastavi u ponedeljak od 10:00 časova.