Skupština Republike Kosova

Sa sastanka Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu

14.09.2021

Komisija za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, kojom predsedava Ferat Shala, održala je danas prvi sastanak za jesenje zasedanje, nastavljajući sa tačkama dnevnog reda.

Predsednik Shala zahvalio se članovima komisije na njihovom zalaganju i radu tokom proljećnog zasedanja 2021. godine, ističući da su ispunjene sve obaveze sa ovoj zasedanja i postignuti ciljevi postavljeni na početku rada.

Kao rezultat toga, jednoglasno je izglasano odobrenje izvještaja o radu komisije za proljećno zasedanje 2021. godine.

Zatim je komisija nastavila sastanak sa načelnim razmatranjem Nacrta zakona br. 08/L-029 o radovima od plemenitih metala, kojeg je predstavila ministarka industrije i preduzetništva, Rozeta Hajdari.

Ministarka Hajdari, ističući važnost nastavka ovog nacrta zakona, rangirala je neka od pitanja koja će ovaj nacrt zakona rešavati u oblasti plemenitih metala, uključujući kao primarno pitanje kontrolu kvaliteta metala, nakon čega sledi stepen čistoće radova, usklađivanje uslova u postojećem zakonu, pojašnjenje nadležnosti i poboljšanje standarda rada zanatlija, kao i rešavanje pitanja sigurnosti za ovu kategoriju.

Članovi komisije postavljali su pitanja o drugim specifičnostima za koje je predviđeno da budu uključene u nacrt zakona i, ocenjujući njegovu relevantnost, jednoglasno podržali predmetni nacrt zakona.