Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za bezbednosna i pitanja odbrane

12.10.2021

Komisija za bezbednosna i pitanja odbrane, se sastala danas, pod predsedavanjem predsednika Komisije, poslanika  Bekë Berisha da bi se diskutovalo  o aktuelnoj situaciji na severu Kosova, nakon  događaja  poslednjih nedelja  u vezi  Odluke Vlade Republike Kosova za reciprocitet  što se registarskih tablica tiče od Srbije. 

Da bi se dobile direktne informacije o tome,  u Komisiji je bio pozvan  Ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla i Generalni direktor  Policije Kosova, g-din  Samedin Mehmeti. 

Ali ova sednica nije održana,  nakon diskusija između članova Komisije iz  redova opozicije i ministra  Sveçla, o načinu izveštavanja. Predsednik Komisije, Bekë Berisha,  je zahtevao od Ministra  Sveçla da izveštava  odvojeno od Direktora Policije, kao što su bili i pozvani. Međutim, u ovoj situaciji  Ministar Sveçla
i  direktor Mehmeti su napustili sednicu, koja je potom prekinuta od predsednika Berisha.  

Potom, na poziv zamenika predsednika Komisije, poslanika Enver Dugolli, Komisija se ponovo sastala uz prisustvo članova Komisije iz redova  vladine koalicije,  da bi se  nastavilo izveštavanje ministra Sveçla  i direktora Policije, Mehmeti.  

Tokom svog izveštavanja,  Sveçla, govorio je  o poslednjim događajima  koji se odnose na sigurnost, sa posebnim naglaskom  u vezi uspostavljanja mera reciprociteta sa Srbijom o  registarskim tablicama i o sprovođenju  Odluke Vlade. 
 
„U svojstvu ministra doneo sam Odluku  o vozilima  sa registarskim tablicama Srbije koje ulaze na Kosovu, za opremanje sa privremenim tablicama. Odluka je donesena nakon isteka Sporazuma  iz Brisela za slobodno kretanje, od 2016. god.  koja nikada nije sprovedena od strane Srbije. Kosovo je formalno uspostavilo reciprocitet sa Srbijom iz ove oblasti i odluka  je primenjena na celoj teritoriji Republike Kosova.  Policija Kosova je donela odluku  za angažovanje specijalnih jedinica. Policija Kosova je angažovala jedinice u Brnjaku i Jarinju, u cilju osiguranja graničnih prelaza“ objasnio me Ministar, dodajući da  tamošnje kriminalne strukture podržane od Srbije su se mobilizirale kako bi  propala ova odluka putem  kriminalnih  akcija na putevima. To se desilo nakon što je već za njih izgubljena bitka  za tablice. 
 

U nastavku  je objasnio, da je 25. septembra zapaljeno  dva centara civilne registracije vozila i sada već ti centri su otvoreni i uspešno funkcionišu.  

Potom  je izjavio  da je prisustvo  srpske artilerije  je bilo zabrinjavajuće kao i let helikoptera Srbije u blizini naše teritorije i rekao  da je Kosovo time  dokazao da  ima demokratske i profesionalne, sposobne institucije za sprovođenje svojih odluka.  

“Srbija je koristila sva sredstva,  uključujući i kriminalnu delatnost, blokadom  puteva i ostalih ucena, kako bi sprečila  primenu ove odluke. Naša unutrašnja koordinacija je bila odlična i zahvaljujući svim akterima, policiji za profesionalizam ali i našim saveznicima, Odluka od 20. septembra je donela  značajan rezultat za pregovaračkim stolom u Briselu i Srbija je pristala za puni reciprocitet što se kretanja vozila tiče“.  

Ministar Sveçla, je rekao  da je do sada izdato preko  17. hiljada stikersa  na graničnim tačkama i da do 21. oktobra će biti spremni za stalno rešavanje pitanja kretanja građana Republike Kosova i Republike Srbije.  

Nakon toga je izveštavao i  Direktor  policije Kosova, Samedin Mehmeti, sa posebnim naglaskom  u vezi poslednjih događaja na severu zemlje.  

„Situacija u opštinama na severu Kosova je mirna a što se sprovođenja odluka Vlade Republike Kosova, Policija je njihov garant. I po pitanju registarskih tablica, obezbedili smo  da  se odluka primeni po svakoj  ceni, očuvajući  bezbednost i mir u zemlji, rekao je Mehmeti.