Skupština Republike Kosova

Sa sednice komisije za budžet, rad i transfere

24.11.2021

Komisija za budžet, rad i transfere, kojim je predsedavao predsedavajući Armend Muja, održala je danas sednicu po redu.

Na ovom sastanku je razmotren godišnji finansijski izveštaj Centralne izborne komisije za 2020 godinu, koji je predstavio predsedavajući CIK-a, Kreshnik Radoniqi, sa saradnicima.

Radoniqi je rekao da je 2020. bila teška godina za CIK zbog pandemije i da se budžet promenio u protekloj godini, a to se desilo i zbog neplaniranog izbornog procesa, prvo na vanrednim izborima za gradonačelnika Podujeva i za gradonačelnika Severne Mitrovice.

 "U takvim okolnostima, CIK nema sredstava i obraća se Vladi za dodatni budžet," rekao je Radoniqi.

Nakon prezentacije, otvorena je debata o pitanjima poslanika koji su se bavili pitanjima u vezi sa radom i troškovima CIK-a, na koja su odgovarali Radoniqi i njegovi saradnici.

Nakon završetka rasprave, godišnji finansijski izveštaj CIK-a nije dobio potrebne glasove članova Komisije.

Komisija je sednicu nastavila razmatranjem zahteva Fonda penzijske štednje za odobravanje godišnjih poreza za 2022. godinu, koji je izneo predsednik Upravnog odbora Fonda penzione štednje Ruzhdi Morina.

Na osnovu zakonskih odredbi i planiranja budžeta, Morina je istakao da Upravni odbor Fonda predlaže Skupštini odobravanje godišnje naknade za finansiranje operativnih i investicionih aktivnosti. Morina je rekao da je godišnji porez na poslovanje za 2022. godinu predložen po stopi od 0,057 posto.

Članovi Komisije postavljali su pitanja u vezi sa zahtevom FPŠ-a i nakon dobijenih odgovora, zahtev su jednoglasno podržali svi članovi Komisije.

Zatim je Komisija razmotrila Nacrt zakona br.08/L-069 o ratifikaciji sporazuma između Republike Kosovo, koju predstavlja Ministarstvo finansija, rada i transfera i Vlade Švajcarske, koju predstavlja Savezno odeljenje za spoljne poslove  preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju o Programu integrisanog upravljanja vodnim resursima na Kosovu.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da sporazum predviđa izradu programa, koji obezbeđuje stvaranje integrisanog okvira za zaštitu, korišćenje i pravilnu raspodelu vodnih resursa potrošačima širom Kosova.

Prema rečima ministra Muratija, očekuje se da će se ovaj program realizovati u tri faze 2021-2031, a očekuje se da će doprinos švajcarske vlade u ovom sporazumu biti 20 miliona franaka ili ekvivalentno 18,9 miliona evra, dok se očekuje da će Vlada Kosova finansirati 6 miliona švajcarskih franaka ili 5,68 miliona evra, za ovaj sporazum.

Nakon predstavljanja ministra Muratija, predmetni Nacrt zakona je podržan većinom glasova članova Komisije i isti se preporučuje Skupštini na usvajanje.

Dok je Komisija odlučila da se razmatranje godišnjeg finansijskog izveštaja Regulatornog autoriteta za železnice za 2020. godinu i razmatranje godišnjeg finansijskog izveštaja Komisije za državnu pomoć za 2019-2020. godinu odgodi za narednu sedmicu.