Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za ljudska prava, polnu ravnopravnost, žrtve seksualnog nasilja rata, za nestala lica i peticije

23.07.2021

Institucija Narodnog advokata Kosova je pre izvesnog vremena pripremila Izveštaj koji u sebi sadrži podatke u vezi preporuka i implementacija ovih preporuka od strane centralnih, lokalnih i nezavisnih institucija na celom području Kosova u zadnjih pet (5) godina


Komisija za ljudska prava, polnu ravnopravnost, žrtve seksualnog nasilja rata, za nestala lica i peticije, na današnjoj sednici koju je predsedavala Duda Balje, predsednica, održala je svoju redovnu sednicu.

Na pomenutoj sednici pored članova Komisije, učestvovali su i predstavnici Institucije Narodnog advokata Kosova na ćelu sa Ombuspersonom Kosova g. Naim Čeljaj, kao i predstavnici KDI-a i Savetodavnog Veća za Zajednice pri Uredu predsednika Republike Kosova.

Na ovoj sednici, glavna tačka dnevnog reda je bila Diskusija u vezi sa sprovodjenjem Preporuka Narodnog advokata Kosova i koordinacija aktivnosti u svrhe promocije ljudskih prava.  Govoreći o gore navedenoj tački dnevnog reda Narodni advokat Kosova g. Čeljaj je napomenuo da je ova Institucija pre izvesnog vremena izdala jedan Izveštaj koji u sebi sadrži podatke u vezi preporuka i implementacija ovih preporuka od strane centralnih, lokalnih i nezavisnih institucija na celom području Kosova u zadnjih pet (5) godina.  U nastavku svoga govora g. Ćeljaj je rekao da se u naspram pre nekoliko godina unazad u zadnje vreme kako centralni i lokalni tako i nezavisne institucije implementiraju u većem procentu Preporuke koji su doneti od strane Institucije Narodnog advokata Kosova na žalbe koji su upućeni kako od strane gradjana tako i od strane nekih drugih subjekata.  Na kraju svoga govora Narodni advokat Kosova je napomenuo da bi trebalo da ima veće harmonizacije izmedju centralnih i lokalnih institucija u implementaciji Preporuka koji proizlaze od strane Institucije Narodnog advokata Kosova.

U nastavku pomenute sednice članovi Komisije su postavili mnogobrojna pitanja Narodnom advokatu Kosova g. Naim Čeljaju, a na koje je on iscrpno i odgovorio.

    Na istoj sednici članovi Komisije su takodje razmatrali predlog za dopunu delokruga ove Komisije kao i razmatrali su i šest (6) peticija gradjana koja je prezentirana od strane Radne grupe ove Komisije.