Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za ljudska prava, polnu ravnopravnost, žrtve seksualnog nasilja rata, za nestala lica i peticije

16.05.2022

Komisija za ljudska prava, polnu ravnopravnost, žrtve seksualnog nasilja rata, za nestala lica i peticije, na današnjoj sednici koju je predsedavala Duda Balje, predsednica Komisije, održala je svoju redovnu sednicu.

    Na pomenutoj sednici pored članova Komisije, učestvovali su i predstavnici Ministarstva pravde na ćelu sa zamenikom ministra gospodjicom Nita Šaljom, Agencije za polnu ravnopravnost, UN Women-a, UN-a, KDI-a, predstavnik NVO IPS-a kao i u svojstvu nezavisnog eksperta gospodin Hilmi Jašari.

    Članovi Komisije su na ovoj sednici imali sastanak sa ekspertom angažovanom od strane UN Women povodom završetka izrade Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja po polnoj osnovi.

Govoreći o gore pomenutoj temi gospodin Jašari je napomenuo da u izradi ovoga Nacrta zakona treba da se prvenstveno krene od toga da u sebi ima evropske to jest medjunarodne standarde i da takodje treba da se pridržava Istanbulske Konvencije.  U nastavku svoga izlaganja g. Jašari je napomenuo da ovaj Nacrt zakona treba u sebi da sadrži i dovoljno jasne mekanizme koje bi u potpunosti dale mogućnosti za implementaciju ovoga Zakona u praksi.  Na kraju svoga govora nezavisni ekspert g. Jašari je napomenuo da na ovom Nacrtu zakona ne bi trebalo da figurira nijedan član od Krivičnog Zakona, nego da bi trebalo u ovom Nacrtu Zakona trebalo da figurira samo članovi Gradjanskog Zakona.

    U nastavku sednice članovi Komisije su se saglasili da treba pažljivo raditi u izradi Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja po polnoj osnovi, ne bi li u praksi što bolje primenjivalo i pokazao svoj valjani efekat u ovim oblastima.