Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za nadzor javnih finansija

11.05.2021

Na sednici Komisije za nadzor javnih finansija, sa predsedavajućom komisije Hikmete Bajrami, razmotren je izveštaj o reviziji performanse  informacione tehnologije u Kosovskoj agenciji za statistiku, upravljanje, upravljanje operacijama i sigurnost sistema.

Ovom prilikom, nalaze na osnovu ovog izveštaja je predstavila članica Komisije Arta Bajralija, u svojstvu poslanika izvestioca.  Pored toga, rečeno je da je sigurnost podataka zabrinjavajuća, a nakon razjašnjenja izvršnog direktora KAS, Ilira Berishe, u vezi sa sprovođenjem preporuka, neki članovi Komisije pohvalili su ovu instituciju zbog brze efikasnosti za mere koje su oni preduzeli a neki drugi članovi izneli su neke zabrinutosti u vezi sa nalazima.

U vezi sa preduzetim merama KAS –e su se zahvalili i predstavnici Nacionalne kancelarije za reviziju.

Predstavnik KAS, Berisha, rekao je da su nalazi revizora prihvaćeni sa razumevanjem i da su izradili  akcioni plan za sprovođenje preporuka. Od 16 preporuka, 9 je dovršeno, 3 su u procesu, dok 4 još uvek nisu sprovedene, zatim je dao detaljna objašnjenja o pitanjima koja su pokrenuli članovi Komisije.

Nakon iscrpljene  diskusije u vezi sa ovim izveštajem, Komisija je takođe diskutirala u vezi sa tretmanom ostalih revizorskih izveštaja na sledećim sednicama.