Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, seoski razvoj, životnu sredinu i infrastrukturu

05.05.2021

Komisija za poljoprivredu, šumarstvo, seoski razvoj, životnu sredinu i infrastrukturu, održala je redovnu sednicu, kojoj je predsedavala Fitore Pacolli-Dalipi, predsednica

Na sednici je izveštavao direktor Agencije za menadžiranje memorijalnih kompleksa Kosova  Bislim Zogaj.

Zogaj je govorio o sadržajnim elementima Izveštaja o radu za 2020. ove Agencije. On je naglasio da je budžet prepolovljen sa 5 miliona evra na 2. 6 miliona evra i smatra da će ova Agencija imati problema za postizanje planiranih objektiva. Takođe, drugu problematiku predstavlja prepreka za realizaciju projekta odnosi se na eksproprijaciju.

“Što se tiče budžeta tokom prošle godine bili smo hendikepirani. Mi imamo potrebe za dodatnim budžetom za hitne namene. Započeli smo renoviranje nekoliko memorijala. Zbog nedostatka liste memorijala, Agencija je angažovala kompaniju koja je radila na terenu i uspela da evidentira oko 1.600 memorijala, koji su uneti u data-bazu Agencije  ”, rekao je Zogaj.

Zogaj takođe je naglasio da su formirane dve unutrašnje data-baze Agencije za menadžiranje memorijalnih kompleksa Kosova.

Kao izazov za postizanje Objektiva Agencije, direktor je naglasio nedostatak broja stručnih radnika za koje ima puno potrebe Agencija za menadžiranje memorijalnih kompleksa.

Članovi Komisije su postavljali mnoga pitanja i  naglasili uznemirenje u vezi dužnosti i odgovornosti koje ima ova Agencija. Zahtevano je da data-baza Agencije bude transparentna i da svi zainteresovani imaju uvid u istu.

Poslanici su postavili pitanje i u vezi vremenskog perioda za koji je Kompanija angažovana na terenu za evidentiranje memorijala, kao i da li je Agencija sarađivala sa univerzitetima i naučnim institutima. 

U vezi izveštaja ocenjeno je da je isti detaljan i kompletiran.  Takođe Komisija će realizovati posete tokom narednih dana kako bi se izbliza upoznala o nedostacima i problemima. 

U nastavku sednice izveštavao je direktor Autoriteta za civilnu avijaciju Kosova za  2020.godinu Bujar Ejupi.

Tokom prezentacije izveštaja  ACA, Ejupi je rekao da  je Plan delovanja za 2020. realizovan 87% sa nedovršenim postupcima, dok 13% postupka, prema njegovim rečima, nije bilo u nadležnosti ACA . 

On je naglasio da je ACA, na osnovu svojih nadležnosti, i tokom prošle godine zahtevala  donošenje jednog broja podzakonskih akata za primenu Zakon o civilnoj avijaciji, kao i  sprovođenje zakonodavstva EU u oblasti civilne avijacije.

“U okviru rada ACA tokom 2020. godine izrađeno je 9 pravilnika“ rekao je  Ejupi.

U nastavku on je govorio i o izazovima koji su pratili ovaj Autoritet tokom prethodne godine, koji su na tehničko-profesionalnom nivou bili povezani sa činjenicom da je ACA zbog političkih razloga van svog delokruga, i da još uvek nisu mogli da postanu ravnopravni član porodice organizacija avijacije, bilo to evropske ili globalne organizacije. 

Što se tiče objektiva ACA ima za cilj njihovu realizaciju, a to prema g. Ejupi su: puna primena regulativnih odgovornosti, uređivanje državnog programa sigurnosti, normalizacija vazdušnog prostora, učlanjivanje u međunarodne organizacije, sklapanje tehničkih međunarodnih i regionalnih sporazuma.

Članovi Komisije  postavili su mnoga pitanja i zahtevali objašnjenja od direktora Ejupi, koja se odnose na unutrašnji Poslovnik ovog autoriteta, u vezi tarifa, donacija EU, ulozi autoriteta za unutrašnju reviziju i dr. 

Direktor Ejupi odgovorio na pitanja poslanika i dao neophodna objašnjenja.