Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za spoljne poslove i dijasporu

30.11.2021

Ispunjavanje agende Ministarstva inostranih poslova i dijaspore (MIPD) tokom ove godine, kao i njegovi prioriteti za narednu godinu, neka su od pitanja koja je ministarka iznela danas na sednici Komisije za spoljne poslove i dijasporu Donika Gërvalla-Schwarz.

Sastankom je predsedavao predsednik Komisije Haki Abazi, koji je napomenuo da je današnji izveštaj ministarke inostranih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz deo plana rada Komisije, i zahvalio se ministarki za dosadašnju saradnju. 

Tokom svog izveštavanja, ministarka Gërvalla – Schwarc je prvobitno upoznala o procesu unutrašnje reforme ministarstva, odnosno spajanje Ministarstva inostranih poslova sa Ministarstvom za dijasporu, što je ocenila kao potpuni uspeh.

Zatim je pojasnila zakonodavnu agendu Ministarstva, ističući nekoliko nacrta zakona kao što su: Zakon o spoljnoj službi, Nacrt zakona o državnom protokolu i Nacrt zakona o dijaspori.

Što se tiče ovih nacrta zakona, ministarka Gërvalla – Schwarc je rekla da ostaje dalja posvećenost Ministarstva da se ovi nacrti zakona proslede i usvoje od strane Skupštine.

U okviru svojih obaveza, ministarka je istakla saradnju sa pet zemalja EU-a koje još nisu priznale Kosovo, uz najavu da je u tom pogledu postignut obećavajući napredak.

Ona je govorila i o regionalnoj saradnji, kao i konkretnim opredeljenjima za članstvo u regionalnim organizacijama i šire.

Ministarka je u današnjem izveštaju upoznala prisutne i o procesu predstavljanja sa imenovanim ambasadorima, kao i izazove koji stoje pred Ministarstvom da se okonča ovaj proces.

Na kraju svog izlaganja ovom prilikom, ministarka Gërvalla – Schwarc je rekla da za ispunjavanje obaveza i agende, Ministarstvo koje vodi ima jasan plan i strategiju, zahtevajući koordinaciju aktivnosti i sa Komisijom.

Poslanici su nakon toga pokrenuli niz pitanja koja se odnose na oblast delovanja Ministarstva inostranih poslova i dijaspore.