Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za zakonodavstvo…

05.05.2021

Komisija za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadgledanje APK, održala je danas redovnu sednicu, kojoj je predsedavao Adnan Rrustemi, predsednik.

Na ovoj sednici predsednik Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine Naser Shala, izveštavao je o radu ove institucije za 2020.

On je stavio do znanja da je Srbija pre juna meseca 1999. uzela više od četiri miliona katastarskih dokumenata, koji još uvek nisu vraćeni.  

Shala je rekao da nedostatak ovih dokumenata, između ostalog, utiče i na rad Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine .

On je  rekao da se nada da će ovaj problem biti rešen tokom procesa dijaloga između Vlade Kosova i Vlade Srbije. 

Takođe,  Shala je rekao da očekuje od Vlade i Skupštine da izvrši izmenu i dopunu Zakona br.05/L-010 o Kosovskoj agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine.

Međutim, neki članovi komisije uputili su kritike na rad i način izrade Izveštaja  Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine za 2020.godinu.

Komisija će na narednoj sednici doneti odluku da li će glasati za usvajanje ovog Izveštaja. 

Na ovoj sednici, nakon predstavljanja izveštaja od strane poslanika  Alban Hyseni, doneta je odluka za raspisivanje konkursa za izbor dva člana Sudskog saveta Kosova i jednog člana Tužilačkog saveta Kosova, iz civilnog društva. 

Članovi komisije su postigli saglasnost da se na narednoj sednici odlučuje o zahtevu Ministarstva pravde u vezi određivanja predstavnika ove Komisije za uključivanje u radnu grupu za izradu koncept dokumenta za odvijanje procesa Vetinga u pravosudnom sistemu.