Skupština Republike Kosova

Sednica komisije za pitanja bezbednosti i odbrane

30.11.2021

Na današnjoj sednici Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane, kojom je predsedavao Beka Beriša, predsednik komisije, izvestio je glavni izvršni službenik Policijskog inspektorata Kosova Kushtrim Hodaj.

Ovom prilikom Hodaj je prvo otkrio glavne aktivnosti PIK-a, dok je govorio o izazovima i preprekama tokom obavljanja svog mandata, kao i o sprovođenju preporuka revizora i nizu drugih pitanja koja su pokrenuli članovi Komisije. 

Hodaj je rekao da je bilo 30 posto više pritužbi građana u odnosu na prethodnu godinu i da je obavljen veliki broj istraga. Prema njegovim rečima, sve je više slučajeva suspenzija i hapšenja policajaca. On je dalje pojasnio da je bilo 1.862 pritužbe građana, od čega 62 krivične prijave, dok je preporučeno 78 suspenzija. On je, međutim, pojasnio da je uhapšeno 31 policajaca.

Članovi Komisije su od Hodaja zatražili brojna pojašnjenja, sa posebnim naglaskom na pitanje postupanja u Karačevo, pitanje protoka informacija, kao i suspenzije i imenovanja u ovoj instituciji.