Skupština Republike Kosova

Održana druga sesija desetog sastanka Parlamentarne komisije EU-Kosovo za stabilizaciju i pridruživanje

16.03.2023

Parlamentarna komisija za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo nastavila je danas, 16. marta 2023. godine, rad, u sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu, Francuska.

Sastankom su predsedavali ko-predsedavajući ove Komisije Mimoza Kusari-Lila i Romeo Franz.

Iz Skupštine Kosova, učestvovali su članovi ove delegacije, zamenik predsedavajućeg, Poslanik Elmi Reçica, poslanici Armend Muja, Fitore Pacoli-Dalipi, Jeta Statovci, Ariana Musliu-Shoshi, Floretë Zejnullahu, Rrezarta Krasniqi, Pal Lekaj i Bahrim Šabani.

Druga sesija je počela diskusijom o bezbednosti i vladavini prava.

Na ovu temu Komisiji su se obratili poslanici Armend Muja i Rrezarta Krasniqi.

U nastavku ove sesije razgovaralo se o slobodi medija i civilnom društvu.

O ovoj temi razgovora, mišljenja su razmenili Romeo Franz, ko-predsedavajuća Komisije, poslanica Fitore Pacolli-Dalipi i poslanik Pal Lekaj.

U raspravu su se uključili evropski poslanik, ujedno i stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola Von Cramon-Taubadel i poslanik Armend Muja.

Zatim je razgovarano o temi ekonomije i socijalne zaštite, gde su u ovom slučaju govorili poslanik Armend Muja i zamenik predsedavajućeg, poslanik Elmi Reçica.

Za ovo pitanje, Romeo Franz, kopredsedavajući Komisije, uključio se u raspravu.

U nastavku sastanka nastavljena je tema energetike, pri čemu su se Komisiji obratile poslanici Jeta Statovci i Elmi Reçica koje su iznele svoje ideje i stavove po ovom važnom pitanju za državu.

Poslednja tema na dnevnom redu bila je regionalna saradnja, sloboda kretanja i njen uticaj. Ko-predsedavajuća Mimoza Kusari-Lila i poslanik Pal Lekaj obratili su se komisiji.

Deseti sastanak Parlamentarne komisije za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo završen je završnim rečima ko-predsedavajućih, koji su ponovili da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana i pozdravili zahtev Kosova za članstvo u EU.

Na kraju, strane su se dogovorile da će sledeći sastanak biti održan u drugoj polovini 2023. godine.