Skupština Republike Kosova

Sa nastavka plenarne sednice

25.05.2023

Pod rukovodstvom predsednika Glauka Konjufce, Skupština Kosova nastavila je danas rad sa tačkama sednice od 23. marta 2023. godine.

Sednica je počela razmatranjem predloga-rezolucije o stanju u Ministarstvu industrije, preduzetništva  i trgovine, koju su predložili osam poslanika Demokratske partije Kosova (PDK), koju je predstavio poslanik Ferat Shala.

“Zaobilaženje biznisa, loše upravljanje budžetom, imenovanje i razrešenje sedam sekretara na kraći vremenski period, samo su neki od prekršaja ove  ministarke. Morate razmisliti o tome šta je ova ministarka  koja radi na tako nezakonit i nepošten način”, naglasio je Shala.

U međuvremenu, poslanica Mimoza Kusari - Lila, govoreći u ime PG pokreta Vetëvendosje, demantovala je izjave poslanika Shale u vezi  ministarke Rozete Hajdari.

„Ohrabrujem vas da razmotrite i povučete ovu predlog – rezoluciju, jer u onome što ste predložili nema ustavne osnove niti bilo kakve suštinske vrednosti“, rekla je Kusari – Lila.

Nadalje, predsednik PG PDK-a, poslanik Abelard Tahiri, branio je stavove ove stranke u vezi sa sadržajem predloga – rezolucije.

“Njen odlazak pomogao bi i premijeru Albinu Kurtiju, jer će tada doći neko kompetentniji da vodi jedno od najvažnijih ministarstava za našu zemlju. Aktuelna  ministarka  nema pojma kako da dovede investitore, već samo kako da zloupotrebi grantove”, rekao je Tahiri.

I  poslanica Valentina Bunjaku - Rexhepi, u ime PG Demokratskog saveza Kosova, kritikovala je rad ministarke  Hajdari.

"Ova ministarka, iz moralnih razloga i zbog svega što je uradila, je etički  i neophodno da napusti ovu funkciju i ponudi ostavku", rekla je ona.

„Mi kao politički spektar, ali i građani Kosova, definitivno smo se složili da je institucija koju vodite Vi, gđo. Hajdari, propalo ministarstvo i nije moglo da postigne  bilo kakav uspeh skoro tri godine“, rekao je poslanik Pal Lekaj u ime PG  Alijanse za budućnost Kosova, koji je takođe kritikovao ministarku Hajdari zbog neispunjavanja obećanja i neuspeha u investicijama.

Dalje, da bi odgovorila poslanicima, reč je preuzela ministarka Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, Rozeta Hajdari.

Ona je sve što su govorili opozicioni poslanici nazvala klevetama i namernim polovičnim informacijama.

„ Odgovoriću na svaki vaš zahtev, međutim, postoji revizor i nikada nije utvrđeno kršenje“, dodala  je ministarka  Hajdari.

Isto tako, ministarka  Hajdari je opravdavala svaki svoj postupak i odluku, negirajući da je počinila bilo kakav prekršaj.

Nakon rasprave o ovom pitanju, u nedostatku kvoruma, ova sednica je prekinuta i nastaviće se neki drugi dan.