Skupština Republike Kosova

Zgrada skupštine

Istorijat

 

Zgrada skupštine Republike Kosovo je izgrađena u pedesetim godinama proteklog XX veka, dok je obnovljena u 1960. godini.

Glavni projektant obnovljene zgrade je bio profesor, Jura Naidhart, izvesni arhitekta koji je poznat u svetu, prvi saradnik najpoznatijeg svetskog arhitekta moderne arhitekture, Le Corbusier.

Zgrada skupštine je u centru Prištine, na Trgu „Sveta Tereza“. Blizu nje se nalazi: Zgrada vlade, Zgrada Skupštine opštine Priština i glavni Trg Prištine.

Opšti prostor zgrade skupštine Kosova je 22.000 m2, a samo zgrada skupštine ima prostora od 11.000 m2.

Zgrada skupštine ima pet spratova, tri ulaza-izlaza na glavnoj ulici centra grada: glavni ulaz – iz Trga „Majka Tereza“, ulaz iz Trga „Adem Jashari“, i ulaz iz ulice „Agim Ramadani“. U funkciji je i poseban ulaz-izlaz, koji je izgrađen za hitne urgentne situacije. Iz prostora van zgrade skupštine, od 11.000m2, 6.000m2 se koriste za parkiralište za poslanike i osoblje administracije Skupštine Kosova. Ostali deo od 5.000m2, je zelenilo.

 

Sala plenarnih sednica

 

Sala sednica skupštine Republike Kosova ima prostora od 300m2, a nalazi se na prizemnom spratu zgrade. U Sali je rezervisano 143. stolica za izabrane poslanike Republike Kosovo, 21. stolica je za kabinet vlade a za goste sednica Skupštine, rezervisano je 84. stolica.

Poboljšanja prostorija skupštine Kosova i prilagođivanje sa vremenskim potrebama su svakodnevni rad osoblja skupštine. Dok, najveće popravke su realizovane u 2003. – 2004. godini. U to vreme, učinjeno je mnogo izmena u Sali sednica, u Kancelariji Predsednika Skupštine, u Sali sednica komisija i odrađeno je fasadiranje zgrade, itd.

Radovi obnove su okončani 16. februara 2004. godine, kada je bilo i svečano otvaranje sale sednica Skupštine.

 

Radne kancelarije

 

U zgradi skupštine Kosova, postoje kancelarije za rad za osoblje administracije i političko osoblje. Takođe postoje i posebne sale za parlamentarne komisije i za parlamentarne grupe.

Kabinet Predsednika Skupštine, koji se nalazi na prvom spratu zgrade, koristi sedam kancelarija. Jedna od tih kancelarija je i kancelarija Šefa Parlamenta, u kojoj on dočekuje razne delegacije. U ovom kabinetu postoji i radna soba Šefa Parlamenta.

U hodniku kabineta, postoji i mesto gde se održavaju konferencije za medije, nakon sastanaka koje razvija Predsednik Skupštine

 

Biblioteka skupštine

 

U prostorijama Skupštine Republike Kosovo, postoji i biblioteka koja se koristi od poslanika i administracije Skupštine. Biblioteka ima oko 2.000 knjiga iz različitih oblasti, kao što su: politika, istorija, sociologija, psihologija, rečnici stranih jezika, književnost, prirodna nauka, umetnost, itd. Ona se obogaćuje iz dana u dan.

 

Centar za posetioce

 

U 2012. godini, Skupština je uz podršku NDI-a, otvorila Centar za posetioce, koji služi kao prva soba za doček grupa posetioca. U Centru su postavljene fotografije poslanika iz ranijih saziva, predsednika Skupštine, poklona od visokih međunarodnih zvaničnika i ostali materijali za javnost.