Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za zakonodavstvo…

15.12.2020

Komisija za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadzor Agencije protiv korupcije, održala je redovnu sednicu, predsedavanu od strane predsednika Shkëmb Manaj, na kojoj su učestvovali rukovodioci odgovornih institucija pravde u zemlji. 
Na ovoj sednici diskutovalo se vezano za upućivanje preporuka kojih su proizašle iz Izveštaja o zemlji Evropske Komisije za 2020. godinu, i o budžetskim zahtevima institucija/agencija, koje spadaju u delokrugu Komisije za  zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadzor Agencije protiv korupcije.
Ministar pravde Selimi Selimi rekao je da, bez obrzira na  izazove zbog pandemije COVID-19, na osnovu nalaza Izveštaja za 2020. godinu, ovo ministarstvo nastavlja rad na izradi izborne reforme.
Ovom prilikom je takođe spomenuo Nacrt građanskog zakonika i Nacrt zakona o imovinskim pravima stranih državljana u Republici Kosovo, koji se razmatraju u Skupštini.
Iz Sudskog saveta Kosova (SSK), predsedavajući Skënder Çoçaj, rekao je da ova institucija radi na izgradnji kapaciteta. U tom kontekstu, rekao je da se povećao broj sudija, ali ne i stručni saradnici, koji su po njemu više nego potrebni.
Çoçaj je takođe govorio o sistemu automatske raspodele predmeta sudijama, obećavajući da će se ovaj sistem primeniti na Vrhovnom sudu i Apelacionom sudu.
Generalni direktor Sekretarijata Tužilačkog Saveta Kosova Lavdim Krasniqi rekao je da su na osnovu nalaza izveštaja o zemlji utvrđeni izazovi ove institucije. Naznačio je da se povećao broj tužilaca, tražeći podršku za još veći rast u budućnosti, kao i povećanje pomoćnog osoblja.
Krasniqi je takođe govorio o sistemu automatske raspodele predmeta tužiocima.
Uprkos izazovima, zajedno s drugim obavezama, Shaip Havolli, direktor Agencije protiv korupcije, napomenuo je da je Nacrt zakona za ovu agenciju u toku. Takođe je govorio o problemu uzbunjivača, posebno o osnivanju odeljenja za zaštitu uzbunjivača.
Havolli je takođe rekao da Zakon o sukobu interesa tretira sve javne zvaničnike.
U međuvremenu, predsedavajuća Centralne izborne komisije (CIK), Valdete Daka, rekla je da je u izveštaju o zemlji ova institucija dobila pozitivne ocene. Rekla je da CIK pažljivo postupa s preporukama Nadzorne misije Evropske unije koje su bile prisutne na Kosovu tokom izbora 2019. godine, a koje se odnose na izbornu reformu..
U tim preporukama, prema njenim rečima, utiče nadzor finansiranja političkih subjekata, zastupljenost žena; glasanje dijaspore, netačnosti u biračkom spisku itd.
Ovom prilikom Daka je ocenila da je vreme da CIK ima izborni zakon.
Iako se u Izveštaju za 2020. godinu ne spominju direktno, na ovom sastanku razgovarali su i predstavnici drugih institucija (Agencija za besplatnu pravnu pomoć, Akademija pravde, itd.).
Članovi Komisije za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik  Skupštine i nadzor Agencije  protiv korupcije zainteresovani su da saznaju o konkretnim planovima rukovodioca ovih institucija u vezi sa nalazima Izveštaja o zemlji za 2020. godinu.
Na ovom sastanku čelnici institucija sektora pravde obratili su se zahtevima za budžet za 2021. godinu. Oni su rekli da je u nedostatku budžeta proces regrutovanja novih zvaničnika u zastoju, što prema njima utiče na rad ovih institucija.