Skupština Republike Kosova

Komisija za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu je održala javnu raspravu o Nacrtu zakona br. 08/L-265 o registru vlasnika korisnika

18.03.2024

Komisija za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, koju je predvodila potpredsednica Jeta Statovci, održala je danas javnu raspravu povodom Nacrta zakona br.08/L-265 o registru vlasnika korisnika. 

Kako bi dali svoje mišljenje o predmetnom nacrtu zakona, na raspravu su pozvani predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija i civilnog društva. 

Potpredsednica Statovci je, ocenivši Nacrt zakona o registru vlasnika korisnika kao izuzetno neophodnim, rekla, između ostalog, da je njegova svrha izrada, rad, vođenje registra vlasnika korisnika, utvrđivanje obaveza fizičkih lica  i obveznika koji upisuju podatke o stvarnom vlasništvu u registar i podizanje transparentnosti stvarnog vlasništva, kao i određivanje kaznenih mera u slučaju nepoštovanja odredbi ovog zakona.. 

Budući da je potpredsednica Statovci ujedno i predsedavajuća radne grupe koja se detaljno bavi navedenim nacrtom zakona, dala je prostor za sugestije i komentare predstavnicima institucija pozvanih na javnu raspravu, poput MINT-a, koji su i izradili nacrta zakona. Nacrta zakona, zajedno sa ARBK, Finansijsko-obaveštajnom jedinicom, Carinom Kosova, policijom Kosova, Agencijom za borbu protiv korupcije, KDI, Kosovskom agencijom za statistiku kao i NVO, KDI, ATRC, IRI, Američkom komorom, itd. 

Isti su pozdravili inicijativu za izradu nacrta zakona i naglasili da će institucije/instituti koje oni predstavljaju dati odgovarajući doprinos da se nacrt zakona unapredi, jer, prema njima, stvara novi standard za sve finansijske institucije s jedne strane, a sa druge strane povećava ekonomsku transparentnost. 

U međuvremenu, za pitanja koja su izneta tokom rasprave, dogovoreno je da se ista pošalju u pismenoj formi, a njihovi odgovori će biti prosleđeni elektronski. 

Takođe, dogovoreno je da se sve sugestije i primedbe na koje se u međuvremenu naiđu, pošalju radnoj grupi najkasnije do 22. marta ove godine.