Skupština Republike Kosova

Predsednik Glauk Konjufca: Svrha srpskog genocida je bila istrebljenje našeg naroda

17.04.2024

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca zajedno sa predsednicom Vjosa Osmani odao je počast i položio cveće na grobljima poginulih u masakru u Pokleku i Staroj Čikatovi opštine Glogovac, koji je izvršila srpska okupaciona snaga.

Masakr u Pokleku, u kojem su ubijena 54 albanska civila, među kojima i 25 dece, predsednik Konjufca opisao je kao jedan od najstrašnijih genocidnih masakra koje je Srbija počinila na Kosovu.

“Od 54 osobe koje su ovde ubijene, 25 su bila deca, što dokazuje genocidnu nameru Srbije, jer svi postavljaju prirodno pitanje šta su deca kriva. Njihova jedina greška je bila što su bili Albanci. Osećamo tugu i poniženje što pravda nikada nije došla za sve ove zločine, koje su počinile oružane snage policije i srpske vojske“, rekao je predsednik Konjufca.

Predsednik Skupštine je rekao da je jedini cilj Srbije da uliva teror i strah u narod Kosova kroz masakre poput ovog u Pokleku i Starom Čikatovu, u kojima nisu poštedeli ni starce, žene i decu, da napuste zemlju dok Kosovo ne naprave srpskim.

“To je bila prava svrha genocida, istrebljenja i nestanka našeg naroda. Ali to nije postignuto, jer smo formirali Oslobodilačku vojsku Kosova i zahvaljujući njenom ratu, zajedno sa NATO snagama, Srbija je proterana sa Kosova i narod je uživao dugo očekivanu slobodu“, rekao je predsednik Glauk Konjufca.

Predsednik Konjufca je zajedno sa predsednicom Osmani i načelnikom opštine Glogovac Ramiz Lladrovci posetio kuću-muzej Sinana Muqollija u Pokleku, gde su 17. aprila 1999. godine ubijena, a potom i spaljena 54 Albanca, većina deca.