Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Konjufca je visoko cenio doprinos turske zajednice izgradnji države Kosova

23.04.2024

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, učestvovao je u organizaciji povodom Nacionalnog dana Turaka Kosova, koja je održana u Prizrenu.

Predsednik Konjufca je, čestitajući Turskoj zajednici nacionalni dan, i izrazio veliko priznanje za njihov doprinos izgradnji države Kosova.

„Turska zajednica na Kosovu je najbolji primer da se ljudi ne identifikuju nužno samo sa većinskom zajednicom. Kosovski Turci su zajednica koja doživljava državu Kosovo kao svoju državu, jer su oni doprineli nezavisnosti Kosova i svakodnevno doprinose jačanju i razvoju države Kosovo”, rekao je Konjufca.

Predsednik Skupštine je rekao da je veoma ponosan što je Republika Kosovo regionalni i evropski model ustavno i politički jednakog tretmana svih zajednica.

Predsednik Konjufca je rekao da Kosovo garantuje sva prava i slobode svim zajednicama da neguju svoj etnički, nacionalni, jezički i kulturni identitet.

Predsednik Skupštine je istakao da su turski državljani Republike Kosovo potpuno integrisani, ne samo u politički i institucionalni život, već u svakoj sferi društvenog, ekonomskog, kulturnog, obrazovnog života itd.

„Ovaj miran i bratski suživot turske zajednice sa albanskom zajednicom, kao i sa drugim zajednicama, bio je snažan most povezivanja i saradnje između Kosova i Turske“, rekao je predsednik Konjufca, dodajući da su odnosi Kosova sa Turskom strateški, kao prijateljskom zemljom Albancima i važnim saveznikom u NATO.

Predsednik Konjufca je visoko ocenio posvećenost turskih političkih partija u Skupštini Kosova u opštem državnom interesu Kosova, kao i zahvalio se delegaciji Republike Turske na iskrenoj i snažnoj podršci u procesu članstva Kosova u Savetu Evrope.

U ovoj organizaciji učestvovali su poslanici, ministri i zamenici ministara Vlade Kosova, zvaničnici turske vlade, ambasador Turske na Kosovu, Sabri Tunç Angili, kao i brojni gosti.

Na kraju je prisutnima predstavljen bogat kulturno-umetnički program.