Skupština Republike Kosova

Predsednica Skupštine dr. Vjosa Osmani i potpredsednici, sastali su se sa delegacijom Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u SAD (DFC)

25.09.2020

Predsednica Skupštine Kosova dr.Vjosa Osmani i potpredsednici ove institucije: Arbërie Nagavci, Memli Krasniqi, Fikrim Damka i Slavko Simić, primili su delegaciju Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u SAD (DFC), u sastavu od  Caleb McCarry i Brian Martalus, iz Kancelarije DFC u Vašingtonu i  John Jovanović, šef Kancelarije DFC u Beogradu i ambasadora SAD na Kosovu Philip Kosnett. 

Delegacija DFC-a upoznala je predsedništvo Skupštine o svom delokrugu, kao i planovima za Kosovo, nakon potpisivanja obaveza za ekonomsku normalizaciju u Vašingtonu. Predsednica Osmani, zahvalila je na poseti, ocenjujući angažovanje SAD u svim procesima donošenja odluka na Kosovu.   Ona je potencirala značaj uključivanja Skupštine u ovaj odlučujući proces za realizaciju investicionih projekta, iz razloga da svi sporazumi sa finansijskim implikacijama zahtevaće ratifikaciju u Skupštini.  

“Podrška SAD je istorijski ključna u svim značajnim procesima  po našu zemlju.  Pozdravljamo činjenicu da ste jasno razumeli važnost učešća Skupštine u ovom procesu i visoko cenimo bilo koji investicioni projekat koji će biti podržan od vas, nadamo se da će se ovi projekti sprovoditi s velikim pažnjom za ekonomsko osnaživanje žena, primenu najboljih praksi za zaštitu životne sredine, doprinoseći ublažavanju i  štete nastale direktno od pandemije“, izjavila je gospođa Osmani.

Predsednica i nekoliko potpredsednika Skupštine postavili su potrebu za transparentnost u projektima  DFC, kao i razjašnjavanje strukture i instrumenata finansiranja. Takođe, oni su zatražili objašnjenja u vezi studije izvodljivosti za jezero Gazivoda.