Skupština Republike Kosova

Sa plenarne sednice Skupštine

18.12.2020

Današnja plenarna sednica Skupštine Republike Kosovo, kojom je predsedavala potpredsednica Arbërie Nagavci, nastavljena je nedovršenim tačkama sa plenarnih sednica održanih 16., 21., 29. oktobra i 27. novembra 2020. i ostalih sednica.

Na početku je Nagavci pojasnila da će poslanika Shpejtim Bulliqi-a, nakon njegove ostavke, zameniti Taulant Kryeziu, koji je ovom prilikom položio zakletvu poslanika.

U nastavku, u vezi sa Nacrtom zakona o ratifikaciji Sporazuma između Republike Kosovo i Međunarodne asocijacije za razvoj u vezi sa finansiranjem programa - podsticanje i istraživanje mogućnosti za obezbeđenje vode, nije bilo kvoruma da se iznese na glasanje, s obzirom da je potrebno 2/3 poslanika prisutnih u sali. Ista situacija se dogodila i sa Nacrtom zakona o ratifikaciji Sporazuma o kreditu za likvidnost hitnosti vitalne infrastrukture između Republike Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i sa Nacrtom zakona o ratifikaciji Finansijskog ugovora između Republike Kosovo i Evropske banke za investicije za projekat postrojenja otpadnih voda u Gnjilanu.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o verskim slobodama na Kosovu nije iznet na glasanje, jer poslanici iz nevećinskih zajednica nisu bili prisutni u sali.

Međutim, nije bilo kvoruma za donošenje odluka ni za glasanje u načelu Nacrta građanskog zakonika Republike Kosovo.

I za nedovršene tačke sa plenarnih sednica održanih 7., 13., 14. avgusta i 17., 18., 21., 25., 28. septembra, 8., 16., 29. oktobra i 27. novembra 2020. godine, nije bilo kvoruma za donošenje odluka. Zbog nedostatka kvoruma tokom glasanja, nije bilo odlučivanja u vezi sa glasanjem u načelu Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK, o Predlog-rezoluciji sa izveštavanja premijera Republike Kosovo g. Avdullah Hoti u vezi sa dijalogom Kosovo-Srbija, kao i o Predlog-rezoluciji sa Interpelacije ministra unutrašnjih poslova g. Agim Veliu, na zahtev poslanice Fatmire Kollçaku, potpisan još od 9 poslanika iz Parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje u vezi sa ulaskom i patroliranjem uniformisanih pripadnika Republike Srbije na teritoriji Republike Kosovo, odnosno u selu Karačevo opština Kamenica.


U nastavku sednice, u sali je ušao zamenik premijera Driton Selmanaj. Poslanici Pokreta Samoopredeljenje počeli su da udaraju po stolovima, zahtevajući od njega da napusti salu.

Predsedavajuća Nagavci je više puta zahtevala stvaranje uslova za rad. Kako bi se pronašlo rešenje, najavila je pauzu za konsultacije sa Predsedništvom Skupštine.

I nakon završetka pauze, ista situacija se nastavila, dok je predsedavajuća Nagavci prekinula rad ove sednice, navodeći da će o nastavku ove sednice odlučiti Predsedništvo Skupštine.

Najavila je da će nova plenarna sednica početi u 14:00 časova.

Predsedavajuća Skupštine otvorila je rad nove sednice, na kojoj je bio prisutan i zamenik premijera Driton Selmanaj. Poslanici PG-VV ponovo su počeli da udaraju po stolovima i predsedavajuća je dala pauzu od nekoliko minuta, zahtevajući od predsednika parlamentarnih grupa da se slože o nastavku sednice.

Ista situacija se ponovila i nakon pauze.

Nakon ponovljenog zahteva za stvaranje uslova za održavanje sednice, predsedavajuća Skupštine istakla je da se u ovim okolnostima ne može nastaviti sa radom, dok je naglasila da će o održavanju sednice odlučiti Predsedništvo Skupštine i poslanici će biti blagovremeno obavešteni.