Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane

15.12.2020

Na današnjoj sednici Komisije  za pitanja bezbednosti i odbrane kojom je predsedavao prvi zamenik predsednika Rasim Demiri, izvestio je generalnog direktora kosovske policije Samedin Mehmeti o najnovijim dešavanjima u kosovskoj policiji, kao i za nalaze u izveštaju zemlje, za 2020. godine Evropske komisije.

U početku je Mehmeti Komisiji otkrio detalje o aktivnostima kosovske policije tokom ove godine, pokazujući da se povećao broj ubistava na Kosovu, kao i broj slučajeva nasilja u porodici.

Što se tiče nasilja u porodici, zabrinutosti koju su izrazili članovi Komisije, Mehmeti je naglasio da je pandemija bila jedan od glavnih uzroka porasta ovih slučajeva. U međuvremenu, po pitanju saobraćajnih nesreća, rekao je da je došlo do smanjenja u odnosu na prethodnu godinu.

Nakon ovog izveštavanja, članovi Komisije zahtevali su brojna pojašnjenja od strane Mehmetija. S posebnim naglaskom zahtevali su se podaci vezano za broj inficiranih pripadnika policije od Covid-19, porodično nasilje, krađe, plaćanje prekovremenog rada za policajce, pitanje izbeglica, suspendovanje i transferisanje policajaca, novčane kazne vezano za ne poštovanje mera anti-covid, pitanje trgovine s ljudskim bićima kao i jedan niz ostalih pitanja koje se nadovezuju s ovom institucijom. 

Prema Mehmetiju, odluke Vlade Kosovo se poštuju od strane kosovske policije, dok je pojasnio da trenutno su 293 aktivna slučajeva inficiranih pripadnika policije sa Covid-19, dok u izolaciji su 234 njih. On je najavio da 12 policajaca su preminuli kao posledica ovog virusa.